13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialInsulele artificiale, arma secretă a Beijingului în conflictul din Marea Chinei de...

Insulele artificiale, arma secretă a Beijingului în conflictul din Marea Chinei de Sud

China creează noi insule artificiale şi lărgeşte cele care există deja în regiunile care fac obiectul unor litigii teritoriale în Marea Chinei de Sud. Potrivit revistei militare IHS Jane’s Defence Weekly, Beijingul caută să creeze în regiunile contestate o reţea de fortificaţii militare navale şi aeriene prin intermediul a cinci noi insule, construite special cu ajutorul unei uriaşe nave de dragat.

Ceea ce a început cu o mică insulă artificială construită de China pentru jalonarea unui punct de beton în Marea Chinei de Sud a continuat rapid ajungându-se la şapte insule diseminate în acest spaţiu, totalizând o suprafaţă artificială de 600 de acri. Una din cele mai impresionante este cea numită Fiery Cross Island, structură permanentă cu sisteme avansate de arme pentru patrularea aeriană şi navală. Concluziile IHS Jane’s Defence Weekly se bazează pe analiza fotografiilor făcute de sateliţii Agenţiei spaţiale europene deasupra zonelor disputate din Marea Chinei de Sud. Activitatea „magicienilor” chinezi care au făcut să iasă insule de nisip din adâncul mării se concentrează în principal asupra arhipelagului Spratleys. „Ce era altădată un grup de mici platforme de beton a fost înlocuit de adevărate insule cu punţi pentru elicoptere, piste de aterizare, porturi şi toată infrastructura necesară pentru desfăşurarea unui mare contingent de trupe”, arată James Hardy, redactor-şef al revistei IHS Jane’s, subliniind că „există certitudinea că Beijingul a conceput şi pune în lucru un program pentru crearea unei reţele de fortificaţii în inima arhipelagului Spratleys”.

Arhipelagul este situat în sud-vestul Mării Chinei de Sud şi grupează 100 mici insule nelocuite, recifuri şi atoli în suprafaţă totală de 5 kmp. Pentru moment nu cunoaşte nici o bătălie, dar ar putea deveni punctul cel mai fierbinte al planetei. Practic, jumătate din Insulele Spratleys găzduiesc militari din China, Brunei, Taiwan, Filipine şi Vietnam, care revendică arhipelagul.

Revista IHS Jane’s Defence Weekleys a făcut senzaţie când a dezvăluit acti-vitatea navei-dragor gigant Tian Jing Hao, reperată de un satelit între finele anului 2013 și aprilie 2014, în apropierea recifurilor Hughes, Johnson, Gaven şi Croix unde a apărut ca prin magie o pistă de aterizare lungă de 3 km. Tian Jing Hao lucrează 24 de ore din 24 şi 7 zile din 7 pe săptămână pentru drenarea fundului mării. Productivitatea acestei nave-dragor a permis chinezilor să schimbe radical geografia a cinci recifuri, transformările fiind uşor de reperat în fotografiile recifului Hughes. La 1 februarie 2014, nu exista la acest nivel decât o platformă din beton de 380 mp. Fotografii din 14 august 2014 relevă un rambleiaj de nisip, în timp ce cele din 24 ianuarie 2015 prezintă o adevărată insulă de 75.000 mp cu clădiri în curs de construcţie activă. Cel târziu în vară, site-ul ar putea fi terminat şi instalate funcţii militare.

Structuri-tip

Infrastructura tuturor insulelor -artificiale reflectă un proiect de acelaşi tip – o clădire principală cu un radar sau cu un turn DCA. Taiwanul, Filipinele şi Vietnamul îşi întăresc de asemenea poziţia în această regiune contestată dar, contrar Chinei, construiesc fortificaţii pe teritoriile existente, fără crearea de noi insule.

Din punct de vedere juridic, formarea de insule noi nu va ajuta Beijingul să revendice aceste teritorii disputate întrucât Convenţia ONU asupra dreptului mării nu tratează decât pretenţiile asupra insulelor naturale şi nu asupra insulelor artificiale. Însă prezenţa siturilor militare în regiune ar putea reprezenta un atu important în caz de conflict în arhipelagul Spratleys. Un scenariu cât de poate de posibil. De reamintit că apariţia unei platforme petroliere chineze în regiunea contestată de Vietnam în mai 2014 a provocat în această ţară revolte anti-chineze a căror forţă şi amploare a lovit şi autorităţile de la Beijing. Iar reciful Johnson a cunoscut deja în 1988 o înfruntare între nave militare chineze şi vietnameze, soldată cu zeci de morţi.

Manila a protestat de asemenea contra revendicărilor chineze, dar Beijingul nu are nici un gând să-şi schimbe poziţia tradiţională, potrivit căreia nu există nici un litigiu privind suveranitatea acestor insule pentru motivul că acestea din urmă aparţin doar -Chinei şi nimănui altcuiva.

Tendinţă îngrijorătoare

Senatorul american John McCain a avut o intervenţie în Comisia senatorială asupra serviciilor armate în cadrul căreia i-a solicitat directorului serviciilor naţionale de informaţii, James Clapper date despre acţiunile chineze privind crearea de insule artificiale. Clapper a declarat că „este o tendinţă îngrijorătoare a chinezilor din cauza tensiunilor care se vor crea în Marea Chinei de Sud. Ei sunt foarte agresivi în ce priveşte acest subiect”. Cea mai gravă îngrijorare legată de aceste eforturi desfăşurate de chinezi este că vor putea fonda puncte de bază pentru avioane şi nave în unele din aceste insule şi vor încerca să îşi impună legea în noile teritorii şi să ceară un teritoriu mai extins în această mare. Şi există riscul să blocheze navigaţia internaţională într-un spaţiu pe care alte ţări din regiune, inclusiv SUA, îl consideră ca fiind ape internaţionale. Noile insule artificiale îi furnizează Chinei o gamă mai largă de pretexte pentru a-şi proiecta puterea peste întreaga regiune. „În timp ce Washington s-a concentrat pe evenimentele din Europa şi în Levant, anul trecut China a trecut la construirea în linişte a 600 ha, împărţite între mici insule în Marea Chinei de Sud” a declarat un senator american, citat de New York Times. China va putea utiliza noile insule pentru a-şi impune o prezenţă departe de partea continentală a ţării, pentru a desfăşura combatanţi, nave militare sau de pescuit, platforme logistice şi chiar nave cu lansatoare de rachete.

Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...
Ultima oră
Pe aceeași temă