20 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialInundații în mai multe țări din Europa

Inundații în mai multe țări din Europa

Ploile au cauzat, miercuri, inundarea mai multor zone din Franța, Austria și Germania, informează AFP, citat de Agerpres.

După 8.000 de intervenţii ale pompierilor în câteva zile în Franţa, echipele de intervenţie acţionau în două departamente aflate la circa 100 de kilometri de Paris pentru care s-a lansat o avertizare cod roşu de inundaţii, al doilea nivel din cele trei ale sistemului francez de alertă. 

Centrul oraşului Nemours (centru), situat în sudul Parisului, era în curs de evacuare din cauza unei creşteri excepţionale a nivelului râului Loing, un afluent al Senei. În departamentul Loiret a căzut în trei zile o cantitate de apă echivalentă cu o lună şi jumătate de precipitaţii, iar castelul Chambord, vizitat anual de un număr mare de turişti, era izolat miercuri seară în mijlocul apelor. Elevii din această regiune nu vor merge la şcoală joi. 

La Paris, o parte din drumurile de pe marginea Senei au fost închise, iar nivelul râului ar putea atinge 5 metri în cursul serii. Sena atinsese deja 4,34 metri la ora 15:00. În timpul inundaţiilor din 1910, care sunt referinţă de peste un secol, apele au atins 8,62 metri. 

Ploile au perturbat şi atmosfera turneului de la Roland Garros, singurul turneu de tenis care nu dispune de protecţie împotriva precipitaţiilor, jucătorii fiind nemulţumiţi de întreruperile repetate ale meciurilor. „Terenul nu a fost bun, iar mingile erau îmbibate de apă. Nu m-am simţit în siguranţă pe teren. Mi-a fost teamă că mă rănesc”, a declarat marţi Simona Halep, care a jucat unul din cele două meciuri terminate ieri. 

În sudul Germaniei, unde inundaţiile au făcut patru victime şi au dus la rănirea a circa zece persoane în noaptea de duminică spre luni, creşterea nivelului apelor nu a mai făcut nicio victimă, dar a fost decretată stare de urgenţă în două districte bavareze – Rottal-Inn şi Passau. Pe anumite porţiuni s-a întrerupt circulaţia rutieră, iar unii locuitori s-au refugiat pe acoperişuri. La Triftern, localitate cu 5.000 de locuitori, circa 50 de copii se pregăteau să înnopteze la şcoala aflată pe deal, neameninţată de creşterea apelor, dar care a ajuns inaccesibilă, potrivit unui purtător de cuvânt al primăriei. 

În Austria, regiunea Salzburg a fost afectată de ploi abundente, care au inundat numeroase drumuri secundare şi au dus la 350 de acţiuni ale echipelor de inervenţie. Şcolile vor fi închise joi în districtul Braunau din nordul ţării.

Cele mai citite

Acțiunile de control ale ANAF, în aprilie 2024, au diminuat pierderea fiscală cu 430 milioane lei

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) prezintă raportul lunii aprilie al acțiunilor întreprinse de către direcțiile de specialitate din cadrul ANAF...

Ce pedeapsă riscă o doctoriță din Rusia după ce ar fi tratat-o fără respect pe văduva unui soldat rus din Ucraina

Procesul unei doctoriţe pediatru ruse, care riscă 10 ani de închisoare după ce a fost acuzată de văduva unui soldat rus mort în Ucraina...

Nici măcar promisiuni. Salariile bugetarilor, posibil majorate abia anul viitor. Ciolacu: Avem discuţii în marja Legii 153

Bugetarii se plâng că au rămas în urmă cu salariile. Zeci de angajați chiar din sânul Guvernului au ieșit în stradă să-și strige nemulțumirile....
Ultima oră
Pe aceeași temă