22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialInvestitorii urmăresc cu îngrijorare alegerile europene

Investitorii urmăresc cu îngrijorare alegerile europene

Investitorii aşteaptă cu îngrijorare rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European, preocupaţi de şansele ca partidele eurosceptice să câştige teren, ceea ce ar pune sub semnul întrebării o serie de reforme cheie la nivelul UE şi ar putea agrava instabilitatea din Ucraina, relatează Mediafax.

Obligaţiunile statelor europene cu probleme financiare au scăzut în ultimele zile pe pieţe şi au împins în sus costurile de finanţare, investitorii fiind îngrijoraţi în principal de posibilitatea unor scoruri bune ale partidelor anti-UE în ţări precum Grecia sau Italia, scrie Reuters.

În Grecia, guvernul de coaliţie însărcinat să continue aplicarea măsurilor de austeritate şi a reformelor structurale convenite cu instituţiile financiare internaţionale este susţinut în parlament de o majoritate foarte fragilă, vulnerabilă în cazul unei performanţe bune la alegerile europarlamentare din partea partidelor care se opun acordului de finanţare externă. Declanşarea alegerilor generale anticipate pare o posibilitate în ochii investitorilor.

În Italia, un rezultat slab pentru Partidul Democrat al premierului Matteo Renzi ar întârzia reforme esenţiale pentru consolidarea încrederii investitorilor.

Totodată, ascensiunea partidelor eurosceptice în nordul Europei ar putea reduce viteza de reacţie a Uniunii Europene în cazul unei reaprinderi a crizei din zona euro, consideră analiştii intervievaţi de Reuters.

"Pare că vom vedea scoruri mai bune din partea partidelor de extremă-dreapta, ceea ce înseamnă că gestionarea unor noi evenimente de tipul crizei din zona euro de către autorităţile europene va fi un demers mai dificil", comentează Victoria Clarke, economist la Investec.

Duminică, în timp ce alegătorii din 21 de state UE ies la urne în scrutinul pentru Parlamentul European, în Ucraina au loc alegerile prezidenţiale, din care ar trebui să rezulte o administraţie cu legitimitate democratică. Favoritul din sondaje, Petro Poroşenko, nu pare că va putea acumula o majoritate absolută în urma votului de duminică, astfel că alegerile vor fi decise cel mai probabil într-un al doilea tur de scrutin, pe 15 iunie.

Alegerile din Ucraina se desfăşoară în umbra ciocnirilor violente din estul ţării între trupe loiale guvernului interimar de la Kiev, instalat după înlăturarea regimului pro-rus printr-o revoltă violentă, şi forţele separatiste şi-au declarat independenţa şi doresc alipirea la Federaţia Rusă.

"Dacă ne vom îndrepta către un al doilea tur de scrutin (în Ucraina – n.r.), atunci ar putea apărea presiuni asupra activelor de risc până când se va instala o administraţie cât de cât stabilă. Deci am putea traversa două săptămâni destul de dureroase, ceea ce ar susţine posibilitatea ca Banca Centrală Europeană să adopte noi măsuri de relaxare a politicii monetare în 5 iunie (când va avea loc următoarea şedinţă a Consiliului BCE – n.r.)", a adăugat Clarke.

Majoritatea economiştilor anticipează că BCE va reduce dobânda de politică monetară la şedinţa din 5 iunie, de la nivelul actual de 0,25%, minim istoric.

Duminică începe, în Portugalia, un forum de trei zile găzduit de BCE, unde vor fi prezenţi preşedintele instituţiei, Mario Draghi, şi mai mulţi membri din board. În continuare, investitorii vor urmări datele privind masa monetară din zona euro şi inflaţia din Italia şi Spania.

Cele mai citite

Ce pensie va avea Traian Băsescu, după ce și-a pierdut îndemnizația de fost președinte

Traian Băsescu a rămas fără îndemnizația de fost președinte în 2022. Astfel, acum va încasa doar pensie de europarlamentar. Fostul președinte liberal nu mai...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...
Ultima oră
Pe aceeași temă