10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialÎnvins diplomatic, Putin ameninţă

Învins diplomatic, Putin ameninţă

 

La presiunea preşedintelui american, Barack Obama, şi a Consiliului de Securitate asupra Kremlinului, considerat protectorul rebelilor pro-ruşi din estul Ucrainei, aceştia au predat delegaţiei malaieziene cutiile negre ale avionului doborât în regiunea controlată de separatişti şi au lăsat să plece spre Harkov trenul cu trupurile victimelor zborului MH17, care vor fi apoi transportate în Olanda pentru identificare.

Iritat, somat şi ameninţat cu noi sancţiuni occidentale, preşedintele Putin a ieşit cu o declaraţie belicoasă, avertizând că Rusia va răspunde adecvat şi proporţional la infrastructura militară a NATO care s-a apropiat de frontierele Rusiei.

Avionul de pasageri doborât de separatiştii din estul Ucrainei se dovedeşte o adevărată catastrofă şi pentru liderul de la Kremlin. Acuzat de

înarmarea şi susţinerea separatiştilor pro-ruşi, folosiţi pentru menţinerea intereselor Moscovei în estul ucrainean, Putin se află în cele mai proaste relaţii cu statele occidentale, care pregătesc noi sancţiuni contra Rusiei, mai precis a cercului apropiaţilor săi şi a companiilor ce constituie coloana economiei ruse. Numeroşi analişti occidentali arată că deteriorarea relaţiilor externe ale Rusiei şi cohorta de sancţiuni occidentale îl pun pe Putin într-o situaţie dificilă la el acasă.

Luni seară, Putin a fost somat în Consiliul de Securitate şi de preşedintele american, Barack Obama, să îşi asume responsabilitatea doborârii avionului malaezian şi să înceteze să îi susţină pe cei ce furnizează arme şi combatanţi separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei. În timp ce miniştrii europeni de Externe vor examina la Bruxelles noi sancţiuni contra Rusiei, Putin a ales să riposteze după propriul model. Cu ameninţări, care dau bine la opinia publică rusă. După o şedinţă a Consiliului de Securitate al Rusiei, Putin a declarat: „Vom răspunde adecvat şi proporţional la infrastructura militară a NATO în apropierea frontierelor noastre şi nu vom lăsa fără supraveghere desfăşurarea unei apărări antirachetă globală şi constituirea de stocuri strategice de arme de precizie”.

Ultimul drum

Îmbarcate în cinci vagoane de tren, ce ar fi trebuit să fie frigorifice, şi ameninţate cu descompunerea în căldura verii ucrainene, corpurile victimelor prăbuşirii zborului MH17 au ajuns ieri la Harkov, sub controlul forţelor guvernamentale, în timp ce presiunea asupra Moscovei continua să crească. În paralel, pro-ruşii au remis unei delegaţii malaeziene cele două cutii negre ale aparatului doborât şi au anunţat încetarea focului în jurul sitului prăbuşirii. După revolta exprimată de statele occidentale referitor la comportamentul separatiştilor faţă de trupurile victimelor, separatiştii au acceptat expatrierea victimelor şi trenul a părăsit în final luni seară gara Torez, în zona rebelă, cu corpurile a 282 din cei 298 pasageri şi membri ai echipajului, în majoritate olandezi, ucişi joia trecută când a fost doborât zborul MH17. La Harkov, unde trenul a ajuns marţi, corpurile vor fi examinate înainte de a fi trimise la Amsterdam cu un avion C130 olandez. Vor fi identificate cu ajutorul ADN-ului şi trimise familiilor prin serviciile ţărilor de origine.

Casa Albă acuză

Actul de acuzare al Casei Albe legat de doborârea avionului malaezian deasupra estului Ucrainei se bazează pe fotografii secrete satelitare şi interceptări de apeluri telefonice, dar şi pe Twitter şi YouTube. Într-o scurtă alocuţiune pronunţată luni, preşedintele Barack Obama a declarat că guvernul preşedintelui rus Vladimir Putin a înarmat şi antrenat separatiştii pro-ruşi responsabili de doborârea avionului civil al Malaysian Airlines MH17 şi a subliniat necesitatea ca forţele rebele să permită accesul la locul prăbuşirii, aflat în zona controlată de ei.

Prezentând actul de acuzare a Administraţiei contra Moscovei, Obama şi membrii-cheie ai echipei sale de securitate naţională au precizat că acesta se bazează pe o serie de informaţii clasificate. Printre dovezile cele mai incriminatoare contra separatiştilor sunt imaginile luate de sateliţi-spion americani în care se văd coloane de fum ridicându-se din zona separatistă, locul de unde a fost trasă racheta care a doborât avionul civil. Racheta a fost detectată şi de Defense Support Program, o constelaţie de sateliţi ai Forţei Aeriene de Recunoaştere care detectează semnătura în infraroşu a lansatoarelor de rachete balistice şi exploziilor nucleare. Responsabilii americani pregătesc construirea cazului contra lui Putin cu o mulţime de dovezi postate pe reţele sociale, inclusiv mesajele liderilor separatişti, tweeturi, asupra amplasamentului lansatoarelor de rachete şi înregistrări ale conversaţiilor potenţial incriminatoare între oameni care doborâseră avionul de linie şi partizanii lor de la Moscova.

Serviciile secrete americane deţin înregistrări ale unor separatişti cunoscuţi şi clipuri video în care se vede cum un lansator de rachete
SA-11 este deplasat în afara Ucrainei şi revine în Rusia la bordul unui transportor. „Clipul arată că sistemului îi lipseşte cel puţin o rachetă, sugerând că a efectuat o lansare”. Nu este prima oară când serviciile secrete americane au reperat echipament militar rus în Ucraina. Potrivit experţilor, zborul MH17 a fost doborât de o rachetă lansată de sistemul SA-11.

Semnele impactului

O piesă a epavei Malayesian Airlines Boeing 777-200 doborât în estul Ucrainei joia trecută poartă semnele revelatoare ale unor mici bucăţi provenite de la explozia unui obuz care, aparent, a paralizat avionul aflat în zbor. Ciuruit de aceste perforaţii şi zguduit de o undă de şoc pe când zbura deasupra zonei de conflict, avionul se pare că s-a rupt. Epava, fotografiată de doi ziarişti pentru New York Times, sugerează că distrugerea aparatului a fost cauzată de o rachetă supersonică ce a explodat aproape de avion, când acesta zbura la peste 10.000 metri altitudine. Separatiştii pro-ruşi au împiedicat experţii să vină la locul catastrofei şi să analizeze epava şi au ascuns cutiile negre.  

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă