13.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialINVITAȚIE. Laureat al Premiului Nobel, la Universitatea Politehnică București

INVITAȚIE. Laureat al Premiului Nobel, la Universitatea Politehnică București

În data de 10 noiembrie 2015, la ora 17.00, în aula Senatului din UPB, va avea

 loc ceremonia de decernare a titlului de DOCTOR HONORIS CAUSA profesorului Eric A Cornell, fizician în cadrul Institutului Național de Standarde și Tehnologie (INST), din Statele Unite ale Americii.

              Vizita somității lumii științifice mondiale face parte din programul inspirațional Honeywell Initiative for Science and Engineering,   destinat studenților și profesorilor din Universitatea POLITEHNICA din București (UPB).   Cu acest prilej, în zilele de 10 și 11 noiembrie, studenții și cadrele universitare vor participa la mai multe sesiuni cu profesorul Cornell, primul Laureat al Premiului Nobel  care vizitează UPB în această calitate. De asemenea, profesorul va susține o conferință de presă în aceeași zi, începând cu ora 11.00.

              Realizarile profesorului Cornell au fost recunoscute prin numeroase premii, inclusiv Premiul Samuel Wesley Stratton din partea Institutului Național de Standarde și Tehnologie (INST), Premiul Zeiss în Optică,  Medalia de Aur din partea Departamentului de Comerț, Premiul Fritz London Award pentru Criogenetică, Premiul Rabi din partea Societății Americane de Fizică, Premiul Internaţional pentru Ştiinţă al regelui Faisal în 1997, Medalia Lorentz în 1998, precum şi Medalia Benjamin Franklin pentru Fizică în 1999. A obţinut Premiul Nobel pentru Fizică, în anul 2001, alături de Carl Wieman și Wolfgang Ketterle, pentru condensatul Bose-Einstein, o nouă stare a materiei, care le permite cercetătorilor să studieze proprietățile atomilor în stări staționare. Această descoperire a revoluționat știința experimentală și teoretică, deschizând drumul către noi tipuri de telecomunicații bazate pe lumină, stocarea optică a datelor și calculu l cuantic, dar și către procesarea cuantică a informației și dezvoltarea măsurătorilor de precizie pentru unele dintre cele mai sensibile dispozitive din lumie, cum este ceasul atomic.

În timpul vizitei sale la UPB, profesorul va împărtăși audienței experiențe din cariera sa ştiinţifică remarcabilă și îndelungată, oferind studenților sfaturi pentru a-și atinge obiectivele după absolvirea facultății. Mesajul va fi urmărit de peste 3.000 de studenți și cadre didactice din cadrul            UPB, dar și de la Universitatea Politehnică Timișoara, care vor urmări evenimentul prin live-streaming.

Domnul Mihnea Costoiu, Rector al UPB. consideră o deosebită onoare să-i avem alături pe Laureatul Premiului Nobel Eric Cornell și pe reprezentanții Honeywell. Parteneriatul nostru cu Honeywell este un sprijin real pentru studenți în explorarea posibilităților de carieră, fie că este vorba de încurajarea tinerelor talente, de activități de cercetare și dezvoltare sau stagii de practică.

Honeywell a desfăşurat acest program din anul 2006, în universități importante din China, Republica Cehă, India, Malaezia și Mexic. Inițiativa include o serie de prelegeri susținute de 27 de Laureați ai Premiului Nobel, dezbateri despre carieră cu cei mai buni ingineri din Honeywell și discuții informale între laureați și studenți. De asemenea, Honeywell acordă burse pentru studiu și proiecte de cercetare și dezvoltare, precum și stagii de practică.

Cele mai citite

Ucrainenii au dejucat un plan de asasinare a lui Zelenski chiar în ziua învestirii lui Putin la Moscova

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță destructurarea unei rețele organizate de FSB care a recrutat doi colonei ai serviciilor ucrainene, pentru a-l asasina...

Rusia avertizează Franța că-i va ataca eventualele trupe trimise în Ucraina

Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de...

Puținele studii ale lui Piedone nu afectează activitatea de primar-gospodar: poți desena băncuțe și dacă știi să faci liniuțe și bastonașe

Ilustrație: Marian Avramescu Foarte mulți cârcotași au criticat studiile primarului sectorului 5 al Capitalei, Cristian Popescu – Piedone, candidat pentru funcția de edil-șef. Gurile rele...
Ultima oră
Pe aceeași temă