15.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialIrak. Forțele regulate i-au respins pe insurgenți, la Baaquba

Irak. Forțele regulate i-au respins pe insurgenți, la Baaquba

Forţele de securitate irakiene i-au respins marţi pe insurgenţi din oraşul Baaquba, la nord-est de Bagdad, după ce jihadiştii au preluat controlul, pentru o scurtă perioadă de timp, asupra mai multor cartiere, potrivit unor oficiali din cadrul armatei şi poliţiei, relatează AFP, preluată de Mediafax.

„Un grup de insurgenţi a lansat un atac, cu arme automate, la Baaquba”, un oraş situat la aproximativ 60 de kilometri nord-est de capitală, în noaptea de luni spre marţi, „după care forţele de securitate au răspuns asaltului”, a declarat generalul Abdelamir Mohamed Reda pentru AFP.

Un colonel din cadrul forţelor armate a declarat că insurgenţii "au preluat controlul asupra cartierelor Katun, Mafraq şi Mwalemine, în vestul şi centrul oraşului Baaquba, timp de mai multe ore, după care forţele guvernamentale au făcut front comun şi au reluat (controlul asupra acestor) sectoare".

Este vorba despre primul asalt asupra acestui oraş, capitala provinciei Diyala, de la începutul ofensivei lansate pe 9 iunie de către insurgenţi conduşi de către jihadişti sunniţi din cadrul grupării teroriste Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), care au preluat controlul asupra mai multor sectoare din nordul ţării, inclusiv asupra celui de-al doilea cel mai important oraş din ţară, Mosul, şi provinciei acestuia Ninive, dar şi asupra oraşului Tikrit, capitala provinciei Salaheddine, situat la 160 de kilometri nord de Bagdad.

Pe de altă parte, insurgenţii au preluat controlul asupra celei mai mari părţi a Tal Afar, un oraş strategic şiit din nordul Irakului, a anunţat marţi un oficial guvernamental de rang înalt, care a precizat că în confruntările armate au fost ucise câteva zeci de persoane.

Forţe proguvernamentale se aflau în continuare în cartiere din această enclavă şiită aflată în provincia cu populaţie majoritar sunnită Ninive, a adăugat Noureddine Qabalane, numărul doi în ierarha Consiliului provinciei.

Acest oraş-cheie se află la aproximativ 380 de kilometri nord-vest de Bagdad, pe drumul către frontiera siriană, iar gruparea jihadistă radicală Statul Islamic în Irak şi Levant aspiră la crearea unui stat islamic la zona de frontieră dintre cele două ţări.

Cele mai citite

10 Mai – adevărata sărbătoare națională

Să sfârâie grătarele, micii să fie bine rumeniți, să cânte lăutarii! Acestea au fost imperativele Zilei de 9 Mai - Ziua Europei, cinstită, ieri,...

Start la GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa!. PROGRAMUL COMPLET

Astăzi începe GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa, ce revoluționează cultura barbeque din România! Peste 50.000 de participanți sunt așteptați pe...

10 Mai – adevărata sărbătoare națională

Să sfârâie grătarele, micii să fie bine rumeniți, să cânte lăutarii! Acestea au fost imperativele Zilei de 9 Mai - Ziua Europei, cinstită, ieri,...
Ultima oră
Pe aceeași temă