15.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialIrak. Islamiştii din cadrul SIIL îşi îndeamnă susţinătorii să avanseze către Bagdad,...

Irak. Islamiştii din cadrul SIIL îşi îndeamnă susţinătorii să avanseze către Bagdad, anunţă SITE

Jihadiştii din Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), care au lansat o ofensivă-fulger în nordul şi centrul Irakului, îşi îndeamnă susţinătorii să avanseze către Bagdad, informează Mediafax.

Într-o înregistrare audio datată de miercuri şi atribuită purtătorului de cuvânt al SIIL, Abu Mohammed al-Adnani, acesta din urmă le "spune soldaţilor să meargă la Bagdad" şi îl critică pe premierul irakian Nouri al-Maliki pentru "incompetenţă", potrivit SITE, reţeaua americană de supraveghere a site-urilor islamiste.

"Continuaţi să vă extindeţi. Bătălia încă nu face ravagii, dar le va face la Bagdad şi la Karbala. Puneţi-vă centurile şi fiţi pregătiţi", afirmă purtătorul de cuvânt, potrivit traducerii postate pe site-ul SITE.

"Mergeţi la Bagdad", spune el în continuare.

Adresându-se lui Maliki, pe care îl califică un "vânzător de lenjerie de corp", el declară: "Nimeni nu este mai nebun decât dumneavoastă, cu excepţia celor care vă acceptă ca premier şi comandant".

"Aţi pierdut o ocazie istorică pentru poporul vostru de a controla Irakul şi şiiţi vă vor blestema întotdeauna, atâta timp cât vor trăi", adaugă purtătorul de cuvânt.

Ultima cucerire a jihadiştilor sunniţi este oraşul Tikrit, la 160 de kilometri nord de Bagdad. Ei au mai încercat, fără succes, să ocupe Samarra, la aproximativ o sută de kilometri de capitala Irakului, potrivit unor martori.

Cele mai citite

Remontada cu scandal pe Santiago Bernabeu. Bayern Munchen acuză arbitrajul

Real Madrid a învins-o dramatic, cu scorul de 2-1, pe Bayern Munchen și s-a calificat în finala Champions League, dar nemții acuză că rezultatul...

Puținele studii ale lui Piedone nu afectează activitatea de primar-gospodar: poți desena băncuțe și dacă știi să faci liniuțe și bastonașe

Ilustrație: Marian Avramescu Foarte mulți cârcotași au criticat studiile primarului sectorului 5 al Capitalei, Cristian Popescu – Piedone, candidat pentru funcția de edil-șef. Gurile rele...

Guvernul discută Programul Național de Reformă pe anul 2024

Guvernul Ciolacu are pe ordinea de zi a ședinței din 9 mai 2024 un Memorandum pentru "Aprobarea Programului Național de Reformă 2024", elaborat conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă