22.4 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialIrak: Peste 500.000 de refugiați, din cauza luptelor din Mosul

Irak: Peste 500.000 de refugiați, din cauza luptelor din Mosul

Peste 500.000 de civili s-au refugiat în urma luptelor din oraşul irakian Mosul şi din regiune, a anunţat, miercuri, într-un comunicat, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), citată de AFP, informează b1.ro.

Echipele OIM aflate în teren estimează că violenţele produse în weekend în urma atacării şi preluării controlului, marţi, asupra celui de-al doilea oraş ca mărime din Irak de către radicali au provocat "deplasarea a peste 500.000 de persoane în interiorul şi în jurul oraşului".

Potrivit OIM, există "un număr important de victime în rândul civililor", iar "principalul centru de urgenţă din oraş, format din patru spitale, este inaccesibil, deoarece este situat în centrul zonei unde au loc luptele, astfel că mai multe moschei au fost transformate în spitale pentru îngrijirea răniţilor".
 
 

Circulaţia maşinilor a fost interzisă în oraş, astfel că locuitorii pleacă pe jos, apa potabilă lipseşte în împrejurimile oraşului Mosul, iar rezervele de alimente sunt reduse, precizează OIM.

Deplasarea civililor are loc în interiorul oraşului Mosul din partea de vest a râului Tigru spre partea de est, spre alte regiuni ale provinciei Ninive şi spre Kurdistanul irakian, însă accesul refugiaţilor este permis doar în cazul în care au familii sau o rudă care locuieşte în regiune.

Conform comunicatului OIM, autoritățile locale au cerut sprijinul Organizației Internaționale pentru Migrație și a altor agenții internaționale pentru a oferi refugiaților ajutoare de bază.

Cele mai citite

Natalia Intotero: Vom asigura și în acest an câte 15000 de lei pentru 10.000 de proceduri de fertilizare in vitro

Programul naţional de fertilizare in vitro va continua și în anul 2024, deși acum câteva luni a fost în pericol din cauza lipsei banilor.  „...

COMUNICAT DE PRESĂ „SPITALUL FOIȘOR” DESPRE STAREA PACIENTULUI FLORIN PIERSIC

Evaluarea pacientului Florin Piersic, făcută în dimineața de 11.05.2024, arată o îmbunătățire a valorilor/indicatorilor biologici și o ameliorare a stării generale. A început procesul...

Încă o ediție a Eurovision cu scandal. Reprezentantul Olandei a fost exclus

Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision de sâmbătă, după o plângere a unui membru al echipei de producţie, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă