14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialIrakul are un nou Guvern și începe lupta împotriva Statului Islamic

Irakul are un nou Guvern și începe lupta împotriva Statului Islamic

Guvernul conturat de Haidar al-Abadi a fost aprobat luni de Parlamentul irakian și urmează ca premierul să desemneze doi miniștri care să coordoneze lupta împotriva teroriștilor Statului Islamic, efort la care vor participa peste 40 de state. 

Potrivit Mediafax, noul premier a cerut o săptămână pentru acordarea portofoliilor-cheie ale Apărării şi Afacerilor Interne, posturi pe care le va ocupa personal cu titlu interimar.

În pofida acestei amânări, el a obţinut aprobarea Parlamentului pentru Guvenul de uniune însărcinat cu îndepărtarea disensiunilor create în mandatul lui Nuri al-Maliki. Acesta din urmă este acuzat că a contribuit la ascensiunea SI în această ţară cu populaţie majoritar şiită prin faptul că a dus a politică autoritaristă şi a exclus minoritatea sunnită.

Acest Cabinet este însărcinat să facă front comun împotriva grupării Statul Islamic, o organizaţie care se va afla în centrul negocierilor pe care secretarul de Stat american John Kerry le va purta în Orientul Mijlociu, unde pleacă în turneu marţi, cu o zi înainte de prezentarea de către preşedintele american Barack Obama a "planului de acţiune" împotriva SI.

"A venit vremea ca liderii irakieni să-şi guverneze naţiunea cu aceeaşi viziune şi raţiune de a fi care le-au permis să formeze acest nou Guvern", a subliniat Kerry, felicitându-l pe noul premier şi dându-i din nou asigurări cu privire la susţinerea americană în lupta împotriva SI.

În faţa pericolului reprezentat de către jihadişti, vinovaţi de comiterea unor abuzuri în porţiuni largi ale teritoriilor pe care le ocupă în Irak şi Siria, Statele Unite au trecut la acţiune cu o viteză superioară.
Washingtonul, care a declanşat în urmă cu o lună o campanie de atacuri aeriene asupra unor poziţii deţinute de către SI în Irak, intenţionează să creeze o coaliţie internaţională solidă, la care vor participa, într-un fel sau altul, peste 40 de ţări şi al cărei scop este să se "coordoneze în faţa ameninţării reprezentate de către SI", potrivit unei purtătoare de cuvânt a diplomaţiei americane, mai arată Mediafax.

Comunitatea internaţională are aşteptări mari de la noul Guvern irakian, deoarece acest Cabinet va avea sarcina dificilă de a stopa înaintarea jihadiştilor şi de a recuceri terenul pierdut în iunie, când armata federală a fost pusă în derută de ofensiva-fulger a jihadiştilor în nordul ţării.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a salutat formarea noului Guvern şi i-a îndemnat pe toţi liderii politici irakieni să "continue să colaboreze şi să ajungă fără întârziere la o decizie" asupra nominalizării miniştrilor Apărării şi Internelor.

Cele mai citite

Interpol l-a plasat în căutare internațională pe Mohamed Amra, ai cărui complici au ucis doi polițiști

Organizația internațională a poliției, INTERPOL, l-a plasat la rubrica "Wanted persons" ("Persoane căutate") pe Amra Mohamed (30 de ani), arestatul care a fugit de...

Comisia Europeană a înrăutăţit semnificativ prognoza privind deficitul guvernamental al României în 2024

Comisia Europeană a îmbunătăţit uşor, la 3,3%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, graţie accelerării consumului privat şi veniturilor mai mari, dar...

Cum alegi un Volvo XC 60 de vânzare, în leasing, de la o agenție cu experiență

Experiența de cumpărare a unei noi mașini poate fi foarte interesantă, deoarece oferte sunt pretutindeni. Piața de profil este suprasaturată de oferte și...
Ultima oră
Pe aceeași temă