12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialIran: Ali Khamenei nu vrea presiuni occidentale

Iran: Ali Khamenei nu vrea presiuni occidentale

A doua zi după ce negociatorii de la Viena au prelungit cu şapte luni data-limită pentru încheierea unui acord asupra programului nuclear al Teheranului, ghidul suprem, ayatollahul Ali Khamenei a declarat că Occidentul nu a reuşit să pună Iranul „în genunchi“. Analişti citaţi de The Independent arată că indiferent ce se întâmplă cu negocierile asupra dosarului nuclear iranian, investitorii trebuie să ştie că într-o zi Iranul va redeveni cea mai puternică naţiune din Orientul Mijlociu. Şi dacă americanii şi iranienii ajung la un acord, Iranul s-ar putea deplasa de la statutul de paria la cel de jandarm al Golfului.

La reuniunea de marţi cu religioşi musulmani la Teheran, ayatollahul Khamenei a respins presiunea diplomatică şi economică pe care puterile mondiale le exercită asupra ţării sale faţă de ambiţiile nucleare. „În problema nucleară, America şi ţările europene s-au reunit şi au făcut tot ce au putut mai bine pentru a aduce Republica islamică în genunchi, dar nu o pot face şi nici nu vor fi în măsură să o facă“, se arată pe site-ul web personal al ghidului suprem. Khamenei are ultimul cuvânt asupra tuturor problemelor importante ale politicii Iranului, inclusiv în ce priveşte programul său nuclear şi remarcile au sugerat că va continua să susţină negocierile, dar că rămâne sceptic că se va ajunge la un acord satisfăcător. Khamenei a mai acuzat Occidentul că se amestecă în Orientul Mijlociu folosind grupuri de militanţi sunniţi pentru a contracara revoltele primăverii arabe cu divergenţe intra-musulmane.

Şase mari puteri – SUA, Marea Britanie, China, Franţa, Rusia şi Germania – au negociat un an cu Iranul asupra programului său nuclear, Teheranul fiind suspectat că dezvoltă în secret materiale şi mijloace destinate construirii de arme nucleare, dar autorităţile susţin că programul este strict civil şi în scopuri paşnice.

În Parlamentul iranian, după eşecul de la Viena de a ajunge la un acord, legiuitorii au izbucnit în obişnuitele strigăte „moarte Americii“ iar vice-preşedintele său, Mohammad Hassan-Aboutorabi Fard a declarat că Iranul a jucat cu mână forte la negocierile nucleare şi „astăzi putem vorbi Statelor Unite şi aliaţilor lor cu tonul puterii“.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă