10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialIran: Ayatollahul Khamenei, spitalizat de urgenţă

Iran: Ayatollahul Khamenei, spitalizat de urgenţă

Ayatollahul Ali Khamenei, care conduce Iranul de un sfert de secol, a fost internat de urgenţă joi, lăsând cale liberă întrebărilor legate de succesiunea sa. În ţară, dar mai ales în străinătate părerile sunt unanime că posibila sa dispariţie va arunca Republica islamică într-o furtună politică.

În vârstă de 75 ani, el a fost operat în septembrie de prostată, au existat puține informaţii oficiale asupra stării sale de sănătate, ceea ce a lăsat locul pentru numeroase speculaţii. Maladia liderilor în ţările nedemocratice este considerată o problemă de securitate naţională, arată Mehdi Khalaji, fost cercetător la Institutul din Washington pentru politica Orientului Mijlociu, citat de Reuters.

Ghidul suprem este ales de un Ansamblu de experţi, compus din foste gărzi clericale, dar şi din membrii Gărzii Revoluţionare. Or, acestea din urmă au luptat în ultimii ani împotriva tentativelor guvernului lui Hassan Rohani de a-şi întări influenţa asupra economiei şi a politicii externe a ţării, ca şi contra controlului programului nuclear, subiect aflat în negociere între Iran şi marile puteri internaţionale.

Experţii arată că Gărzile Revoluţionare nu vor lăsa clerul să se ocupe de numirea succesorului lui Khamenei, declanşând un conflict care ar putea paraliza ţara. Zvonurile au făcut întotdeauna adepţi, dar faptul că ayatollahul Khamenei se află din nou internat în spital ridică deja numeroase probleme legate de succesiunea sa. Dacă starea sa este periclitată și nu sunt șanse de recuperare, clerul tradiţional iranian şi Gărzile Revoluţionare trebuie să găsească rapid un înlocuitor pentru Khamenei pentru a evita o perioadă de instabilitate politică gravă.

Succesori posibili

Un candidat posibil la succesiunea lui Khamenei şi favorit al acestuia este ayatollahul Mahmoud Hashemi Shahroudi, fost lider juridic, vice- deputat al Adunării Exterţilor, şi, potrivit experţilor, ar primi şi susţinerea Gărzilor Revoluţionare. O altă figură care se prezintă ca succesor este Ali Hashemi Rafsanjani, ex-preşedinte care a condus politica iraniană în anii 1979. Apoi, ayatollahul Sadeq Larijani, în fruntea puterii juridice şi un favorit al lui Khamenei.

Ali Khamenei conduce Iranul după desemnarea sa ca Ghid suprem după moartea, în 1989, a imamului Rouhallah Khomeini, fondatorul Republicii islamice. Khamenei, erudit conservator, care poartă turban negru, semn al descendenţilor din Profet, şi-a câştigat experienţa politică în timpul luptei clerului contra șahului, plecând din anii ’60. A fost apoi ministru al Apărării şi apoi preşedinte al Republicii între 1979 şi 1989, perioadă de opt ani marcată de războiul sângeros contra Irakului. În 1981, un atentat al Mujahidinilor Poporului i-a provocat o rană la braţ care i-a împiedicat mişcările mai ample.

Principal lider al ţării, Ghidul suprem, arbitrează viaţa politică iraniană.

Cele mai citite

Marmaris, Izmir sau Antalya: tu unde mergi vara aceasta?

Vrei să mergi vara aceasta în Turcia? Poate fi destinația ideală pentru o vacanță de poveste.  Vei putea face sporturi nautice, te vei relaxa la...

Nicu Ștefănuță: „Cetățenii vor putea să fie despăgubiți de primării dacă se îmbolnăvesc din cauza aerului poluat”

Românii care se îmbolnăvesc din cauza poluării pot cere despăgubiri autorităților locale, după ce directiva privind calitatea aerului a fost votată astăzi la Strasbourg...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă