20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialIran: Ayatollahul Khamenei pretinde scuze din partea Arabiei Saudite după tragedia de...

Iran: Ayatollahul Khamenei pretinde scuze din partea Arabiei Saudite după tragedia de la Mecca

Liderul religios suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a cerut duminică Arabiei Saudite să prezinte scuze după tragedia de joi din timpul pelerinajului la Mecca, în care au murit cel puțin 769 de oameni, printre care 144 de iranieni, conform celui mai recent bilanț făcut public de Teheran, transmit AFP și Reuters.

'Conducătorii saudiți, în loc să dea replici, ar trebui să prezinte scuze comunității islamice și familiilor îndoliate, să-și accepte responsabilitatea în acest groaznic accident și să-și îndeplinească obligațiile', a afirmat ayatollahul Ali Khamenei, conform declarațiilor preluate de agenția oficială IRNA.

'Lumea islamică are numeroase întrebări, moartea a peste o mie de persoane nu este un caz minor', a adăugat Khamenei.

La rândul său, președintele iranian Hassan Rohani a criticat Arabia Saudită pentru lipsa de cooperare și a cerut ONU 'să-i reamintescă guvernului saudit datoriile' ce-i revin. 'Din nefericire, Riadul nu furnizează cooperarea necesară pentru anchetarea situației dispăruților, transferarea trupurilor victimelor și ajutarea răniților', a declarat Rohani, cu ocazia întrevederii cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, la New York, potrivit televiziunii iraniene.

Conform responsabililor iranieni ai pelerinajului, 144 de iranieni au murit în tragedia de la Mina, în apropiere de Mecca, 85 sunt spitalizați, iar 344 dispăruți. Teheranul susține că bilanțul total al busculadei, cifrat până acum de Riad la 769 de morți, ar putea atinge 2.000 de victime.

O delegație iraniană condusă de ministrul culturii, Ali Janati, nu obținuse încă duminică viza saudită pentru a lua parte la căutarea celor dispăruți.

Cele mai citite

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...
Ultima oră
Pe aceeași temă