10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialIranul, mărul discordiei între SUA Și ţările arabe

Iranul, mărul discordiei între SUA Și ţările arabe

Regele saudit Salmane şi alţi trei monahi din Golf nu vor participa la summitul dintre SUA şi Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG) organizat de preşedintele american, Barack Obama, la Camp David, pentru a restrânge relaţiile cu aceste state, îngrijorate de negocierile asupra dosarului nuclear iranian.

La summitul SUA-CCG (Consiliul de Cooperare al Golfului), organizat de preşedintele Obama la Camp David în 13 şi 14 mai, delegaţia saudită va fi condusă de prinţul moştenitor Mohammed ben Nayef şi îl va avea în componenţa ei şi pe fiul regelui şi ministru al Apărării, prinţul Mohammed ben Salmane. La acest summit, Washington şi statele din Golf ar urma să pună la punct un nou ansamblu de măsuri de securitate în Orientul Mijlociu.

Din cei şase lideri din CCG invitaţi la Casa Albă, miercuri, şi apoi la summitul organizat la reşedinţa prezidenţială de la Camp David, doar emirii Qatarului şi Kuweitului, Tamin ben Hamad Al Thani şi Sabah el-Ahmad el-Jaber Al Sabah vor face deplasarea la Washington. Emirul Bahreinului, Hamad ben Issa al-Khalifa, va fi absent la summit şi va fi reprezentat de moştenitorul său, precizează surse oficiale.

Bolnav, sultanul Qabous al Omanului va fi reprezentat de vicepremierul său, iar în numele Emiratelor Arabe Unite va fi prezent prinţul moştenitor al Abu Dhabi-ului.

SUA caută să asigure statele din Golf, îngrijorate de dezangajarea crescândă a Washingtonului în regiune şi de eventualitatea ca acordul în curs de finalizare asupra programului nuclear al Iranului ar putea permite acestei ţări să se doteze cu arma atomică, acorduri descrise de ţările din Golf ca un pact cu diavolul.

Ţările arabe vor asigurări de securitate

De asemenea, în privat, unii diplomaţi din Golf sunt îngrijoraţi de influenţa în ascensiune a diplomaţiei iraniene în regiune. Responsabili din Golf fac presiuni asupra SUA pentru a le furniza arme sofisticate, cum ar fi avioane de vânătoare F-35, ca şi o asigurare printr-o clauză de securitate reciprocă faţă de ameninţarea iraniană.

Ministrul saudit de Externe a precizat că regele Salmane va fi absent „din cauza datei summitului, calendarului încetării focului în Yemen şi inaugurării Centrului regele Salmane pentru ajutor umanitar“. Secretarul american de Stat, John Kerry, s-a întâlnit săptămâna trecută la Paris cu miniştrii de Externe ai statelor din Golf pentru pregătirea acestui summit, un summit aşteptat de multă vreme. Un responsabil american a declarat că unul din obiectivele majore ale acestei reuniuni ar fi crearea unei noi structuri de apărare comună în Golf privind „antiterorismul, securitatea maritimă, securitatea cibernetică şi sistemul de apărare antirachete balistice“. Washingtonul şi ţările din Golf vor aborda şi conflictele în curs din Irak, Siria şi Libia.

Acuzele Teheranului

Generalul Mohammad Ali Jafari, şeful Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului iranian, a acuzat luni Arabia Saudită de „trădare“ în Yemen, afirmând că loviturile aeriene contra rebelilor şiiţi huthi plasează Riadul în aceeaşi tabără cu Israelul, duşmanul Republicii islamice. Declaraţiile sale intervin la câteva zile după cele ale Ghidului Suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, care comparase loviturile coaliţiei arabe condusă de Riad, „cu ce face regimul sionist în Gaza“, calificându-le ca „masacre“ şi „genocid“.

Iranul şiit şi Arabia Saudită sunnită au antamat o apropiere timidă după alegerea preşedintelui moderat, Hassan Rohani, în iunie 2013. Relaţiile dintre cele două puteri regionale rivale s-a deteriorat de la debutul ofensivei rebelilor huthi în Yemen contra regimului preşedintelui Abd Mansur Hadi, care a fost silit să fugă din ţară la Riad. Iranul este acuzat că susţine militar rebelii huthi, ceea ce Teheranul dezminte, asigurând că furnizează ajutor umanitar. Generalul Jafari a cerut responsabililor iranieni să lase de-o parte consideraţiile politice şi să se exprime deschis contra monarhiei sunnite: „Dinastia saudită este în pragul prăbuşirii“.

Încetarea focului în Yemen?

O coaliţie din zece ţări arabe, condusă de Arabia Saudită, a lansat o operaţiune militară aeriană în Yemen la 26 martie pentru a contracara avansarea rebelilor huthi şi a aliaţilor lor care preluaseră sub control o mare parte din teritoriul ţării. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, între 19 martie şi 20 aprilie, peste 1.000 de persoane au fost ucise în Yemen. Suveranul saudit a justificat campania declanşată la 26 martie în Yemen într-o adresă citită în numele său la Mecca de consilierul său, prinţul Khaled al-Faisal. Operaţiunea a împiedicat „un complot ce viza clătinarea securităţii ţărilor din regiune“ şi a acţionat pentru ca Yemen să nu devină „un teatru pentru terorism, discordie şi lupte interne“.

Ministrul saudit de Externe a reafirmat „angajamentul regelui Salmane de a restabili pacea şi securitatea în Yemen şi voinţa de a furniza rapid un ajutor umanitar poporului frate din Yemen“. După mai bine de şase săptămâni de lovituri aeriene saudite destinate împiedicării cuceririi întregului Yemen, rebelii huthi, susţinuţi de Iran, au declarat că vor reacţiona pozitiv în cazul unei încetări a focului, asemenea şi militarii, partizani ai fostului preşedinte yemenit, Ali Abdallah Saleh şi aliaţi ai rebelilor. Riadul a propus o încetare a focului în scop umanitar de cinci zile, începând de marţi ora 22, dar artileria saudită continua ieri să vizeze poziţiile rebele. Luni, primele elemente ale Gărzii Naţionale saudite au fost desfăşurate la frontiera cu Yemen, alăturându-se pazei de frontieră şi soldaţilor armatei, amplasaţi deja la graniţă.

Arabia Saudită a anunţat că această încetare a focului este supusă unei condiţii de reciprocitate, pentru a nu fi exploatată de rebeli cu scopul preluării unui avantaj militar.

Iranul se opune cu fermitate intervenţiei militare în Yemen a coaliţiei arabe contra rebelilor huthi pe care Teheranul i-ar ajuta logistic şi militar.

70.000 de persoane, din care 28.000 de copii, au fugit duminică din provincia Saada, fieful rebelilor huthi în nord-vestul ţării, sub focul bombardamentelor aeriene.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă