4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialIranul anunță că dacă islamiștii SI se apropie de frontiera sa, îi...

Iranul anunță că dacă islamiștii SI se apropie de frontiera sa, îi va ataca

Comandantul Forțelor terestre iraniene, generalul Ahmad Reza Pourdastan a anunțat că Iranul va ataca jihadiştii din cadrul grupării Stat Islamic pe teritoriul irakian dacă aceştia se vor apropia de frontiera sa, pntrivit Mediafax.

"Dacă gruparea teroristă Dech (acronimul în arabă al grupării Stat Islamic, SI) se apropie de frontiera noastră, o vom ataca pe teritoriul irakian şi nu îi vom permite să se apropie de frontieră", a declarat Ahmad Reza Pourdastan.

Gruparea ultraradicală SI controlează zone extinse din cinci provincii irakiene, între care şi Diyala, în est, la frontiera cu Iranul.

Statele Unite au lansat în august atacuri împotriva poziţiilor acesteia în Irak, şi mai recent în Siria vecină, unde islamiştii şi-au consolidat poziţia pe fondul războiului civil, în cadrul unei coaliţii internaţionale.

Iranul şiit, aliat al Guvernului irakian şi foarte ostil extremiştilor sunniţi din SI, a afirmat că a ajutat Guvernul de la Bagdad şi forţele kurde irakiene să lupte împotriva jihadiştilor.

Teheranul a trimis arme şi consilieri militari.

"În prezent, unii dintre comandanţii noştri pe teren oferă consiliere Irakului şi armatei sale, precum şi Hezbollahului libanez", a declarat la rândul său generalul Gholam-Ali Rashid, adjunctul şefului Statului Major al forţelor armate, citat de site-ul Gardienilor Revoluţiei, Sepahnews.com.

Mişcarea şiită libaneză Hezbollah, la fel ca Iranul, este un aliat cu greutate al regimului sirian, iar ajutorul pe care îl acordă armatei este determinant pentru câştigarea controlului unor oraşe cucerite de rebeli.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a declarat în cursul unei conferinţe de presă la New York, unde asista la Adunarea Generală a ONU, că "fără ajutorul Iranului, Bagdadul ar fi fost poate astăzi în mâinile teroriştilor".

El a criticat însă strategia Statelor Unite şi a aliaţilor lor afirmând că atacurile aeriene nu pot aduce "stabilitate şi securitate în regiune".

Iranul a denunţat şi raidurile militare din Siria, afirmând că este necesar acordul Guvernului sirian pentru a desfăşura astfel de acţiuni în ţară.

Rohani a afirmat, de asemenea, că trebuie "întrerupte sursele de finanţare, de înarmare şi recrutare a grupărilor teroriste".

El le-a cerut, de asemenea, vecinilor Siriei să împiedice trecerea combatanţilor jihadişti către această ţară.

Oficialii iranieni acuză ţările arabe din Golful Persic, Turcia şi Statele Unite că au ajutat financiar şi militar grupările jihadiste precum SI.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă