12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialIranul ar fi obligat cetățeni afgani să lupte în Siria, de partea...

Iranul ar fi obligat cetățeni afgani să lupte în Siria, de partea lui Bashar al-Assad

Armata iraniană ar fi recrutat, din noiembrie 2013, mii de afgani care trăiesc fără documente legale în Iran pentru a lupta în Siria, unii fiind chiar constrânşi să facă acest lucru, informează un raport al organizaţiei Human Rights Watch (HRW), citat de Agerpres.

În documentul publicat vineri la New York, HRW a anunţat că a intervievat la sfârşitul lui 2015 peste 20 de afgani care au trăit în Iran şi cărora "li s-au oferit stimulente financiare şi o reşedinţă legală" în această ţară "pentru a-i încuraja să se alăture miliţiilor proguvernamentale siriene".

Unii au spus că ei sau apropiaţi ai lor au fost forţaţi să lupte în Siria şi au fugit apoi în Grecia sau au fost deportaţi în Afganistan pentru că a refuzat, scrie HRW în raport. 

Al'i afgani au spus că s-au oferit ca voluntari pentru a lupta în Siria, fie datorită unor convingeri religioase, fie pentru a-şi reglementa statutul în Iran.

Recrutările au fost efectuate de Gardienii revoluţiei – trupele de elită a regimului de la Teheran.

'Iranul nu doar că a oferit refugiaţilor şi migranţilor afgani stimulente pentru a lupta în Siria, ci chiar i-a ameninţat pe mai mulţi că vor fi siliţi să revină forţat în Afganistan dacă nu o fac', a afirmat unul dintre responsabilii HRW citat în raport, Peter Bouckaert. 'Confruntaţi cu această teribilă alegere, unii dintre aceşti afgani (…) au fugit din Iran în Europa', a adăugat el. 

În jur de trei milioane de afgani trăiesc în Iran, ţară vecină în care au fugit de persecuţii şi violenţe armate. Numai 950.000 dintre ei deţin un statut legal de refugiat, potrivit HRW.

Iranul este principalul susţinător regional al preşedintelui Bashar al-Assad, căruia i-a asigurat ajutor financiar şi militar sub formă de consilieri în teren şi de 'voluntari', în special afgani.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă