12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialIranul dezminte negocieri directe cu Statele Unite în domeniul nuclear

Iranul dezminte negocieri directe cu Statele Unite în domeniul nuclear

Iranul a negat duminică existenţa unor contacte bilaterale directe cu Statele Unite asupra problemei nucleare, evocate sâmbătă de către New York Times şi dezminţite imediat de către Washington, relatează AFP, potrivit Mediafax.

 

“Nu suntem implicaţi în asemenea lucruri”, a declarat ministrul iranian de Externe Ali Akbar Salehi, răspunzând unei întrebări adresate într-o conferinţă de presă despre articolul ziarului american.

New York Times, citând oficiali din cadrul adminstraţiei Obama sub protecţia anonimatului, a scris sâmbătă că Statele Unite şi Iranul au ajuns la un acord în vederea unor negocieri directe referitoare la programul nuclear controversat al Republicii islamice.

Potrivit aceleiaşi surse, acest acord ar fi rezultatul unor negocieri secrete între cele două părţi.

“Nu este adevărat că Statele Unite şi Iranul au ajuns la un acord asupra unor negocieri bilaterale sau asupra vreunei întâlniri”, a dezminţit imediat Tommy Vietor, un purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională (NSC).

“Vom continua să lucrăm la o soluţie diplomatică împreună cu Grupul 5+1. Am anunţat de la început că suntem pregătiţi pentru întâlniri bilaterale”, a adăugat Vietor, citat într-un comunicat.

În schimb, Salehi a confirmat că Teheranul şi marile puteri din cadrul grupului “5+1” (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) nu exclud o reluare, după alegerile prezidenţiale americane de la 6 noiembrie, a negocierile asupra dosarului nuclear iranian, aflate într-un punct mort în urma eşecului negocierilor de la Moscova, în iunie.

“În cadrul ultimei runde de negocieri s-a decis să se organizeze o nouă rundă către sfârşitul lui noiembrie, dar până în prezent nu s-a stabilit nicio dată şi niciun loc”, a declarat ministrul.

Aceste declaraţii confirmă afirmaţiile adjunctului ministrului rus de Externe Serghei Riabkov, care a apreciat joi că sunt posibile noi negocieri, în noiembrie, între Teheran, Grupul “5+1” şi Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton.

“Viitoarea rundă de negocieri între (reprezentanta Grupului 5+1 Lady Catherine) Ashton şi (negociatorul-şef iranian Said) Jalili, la care vor participa directori politici din cadrul Grupului 5+1 este în discuţie”, a declarat el.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă