15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialIranul investeşte miliarde de dolari în transporturi

Iranul investeşte miliarde de dolari în transporturi

Iranul va face o cere de achiziţie a 114 avioane Airbus cu ocazia vizitei pe care preşedintele acestei ţări, Hassan Rohani, o va efectua miercuri în Franţa, acesta fiind primul anunţ comercial de anvergură după ridicarea sancţiunilor internaţionale odată cu intrarea în vigoare a acordului în domeniul nuclear, informează AFP, potrivit Agerpres

“În cadrul vizitei în Franţa a preşedintelui va fi semnat contractul pentru cumpărarea a 114 avioane Airbus”, a anunţat duminică ministrul iranian al transporturilor, Abbas Akhoundi. 
Compania Airbus nu a comentat anunţul făcut de autorităţile de la Teheran, precizează AFP. 

Vice-ministrul iranian al transporturilor, Asghar Fakhrieh Kashan, a declarat pentru AFP că Iranul doreşte să cumpere în principal avioane Airbus A320, A321 şi A330 şi că vrea să le primească în 2017. “Începând din 2020, vom primi aparate de zbor Airbus A350 şi A380. Dorim să cumpărăm opt modele A380 şi 16 aparate de zbor Airbus A350”, a spus oficialul citat. În ceea ce priveşte suma la care se va ridica acest contract, oficialul iranian a precizat că preţul de pornire a fost stabilit, dar trebuie adăugate dotările opţionale pentru fiecare avion. 

Iranul, o ţară cu aproximativ 79 de milioane de locuitori, doreşte să-şi modernizeze şi să-şi dezvolte flota aeriană învechită. “Avem nevoie de 400 de avioane de cursă lungă şi medie şi de 100 de avioane pentru zboruri pe distanţe scurte”, a menţionat ministrul iranian al transporturilor. 

Anunţul acestui contract a fost făcut în contextul în care la Teheran s-au reunit reprezentanţii a 85 de companii aeriene străine la un summit al aviaţiei organizat de CAPA (Centre for Aviation). 

“Aeronautica este unul din domeniile care creează importante fluxuri de beneficii, cum ar fi în turism, o industrie care necesită diferite infrastructuri, printre care şi hotelurile”, a declarat pentru AFP Peter Harbison, patronul CAPA. Potrivit acestuia, există perspective de creştere rapidă pentru piaţa iraniană. 

Pe de altă parte, ministrul transporturilor a anunţat că Iranul negociază şi cu constructorul american Boeing pentru achiziţia de avioane. De asemenea, el a menţionat că sunt în derulare discuţii cu Washingtonul pentru restabilirea legăturilor directe aeriene între Iran şi Statele Unite ale Americii, care au fost întrerupte de la revoluţia islamică din 1979. 

Tot în domeniul transporturilor, ministrul iranian a anunţat semnarea unui contract în valoare de două miliarde de dolari cu China pentru electrificarea căii ferate dintre Teheran şi Machhad, al doilea mare oraş din Iran care se află la o distanţă de 1.000 de kilometri de capitală. 

Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă