16.4 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialIranul reia testele cu RACHETE balistice, interzise de ONU. Ce țară poate...

Iranul reia testele cu RACHETE balistice, interzise de ONU. Ce țară poate fi ținta acestora

UPDATE 9,30: Rachetele cu rază medie de acţiune testate miercuri de Iran sunt concepute să poată lovi Israelul, a declarat miercuri dimineaţă comandantul unităţii de rachete a Gardienilor Revoluţiei, în contexul testării, miercuri dimineaţă, a încă două rachete balistice, relatează Reuters. 

''Motivul pentru care am conceput rachetele noastre cu o rază de acţiune de 2.000 de kilometri este acela de a putea să lovim inamicul nostru, regimul sionist, de la o distanţă sigură'', a afirmat generalul de brigadă Amir Ali Hajizadeh, citat de agenţia de presă Isna. 

Gardienii Revoluției din Iran au lansat miercuri dimineață încă două rachete balistice, relatează agențiile de presă Fars și Tasnim, preluate de Reuters, informează Agerpres.

Iranul continuă astfel un exercițiu militar ce riscă să provoace o reacție diplomatică din partea SUA.

Două rachete Qadr H au fost lansate din nordul Iranului și au lovit ținte situate la 1.400 de kilometri, în sud-estul țării.

Marți au fost efectuate teste similare din silozuri subterane, amplasate în diverse locuri din Iran. Testele au avut ca scop 'să demonstreze puterea de descurajare a Iranului și de asemenea capacitatea Republicii Islamice de a contracara orice fel de amenințare împotriva revoluției (islamice), statului și suveranității țării', potrivit agenției de presă Isna.

La începutul lunii ianuarie, televiziunea iraniană a difuzat imagini dintr-o bază subterană conținând rachete cu rază lungă de acțiune de circa 1.700 km.

Iranul a efectuat cel puțin un test reușit cu tipul respectiv de rachete în luna octombrie și, potrivit ONU, aceasta constituie o încălcare a unei rezoluții datând din 2010 privind interzicerea utilizării de către Iran a rachetelor balistice capabile să transporte arme nucleare.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Județul Bihor are o nouă destinație speologică și turistică

Județul Bihor are o nouă destinație turistică spectaculoasă la mai puțin de 30 de kilometri de Oradea: un circuit de cinci kilometri în comuna...

Un bărbat a fost accidentat mortal de un tren în Gara Ploiești Vest

Un bărbat a fost accidentat mortal de tren, marţi seară, în Gara Ploieşti Vest, a informat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova, potrivit agerpres.ro. Conform sursei...

Un bebeluș de doar o zi, în stare gravă, a fost transportat cu un avion SMURD de la Timișoara la București

Un bebeluş în vârstă de doar o zi, în stare gravă, a fost transportat, marţi seară, de la Timişoara la Bucureşti cu un avion...
Ultima oră
Pe aceeași temă