30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialIrlanda: Complotul de asasinare a prinţului Charles, dejucat de poliţie

Irlanda: Complotul de asasinare a prinţului Charles, dejucat de poliţie

Şase bărbaţi, suspectaţi că ar fi vrut să îi asasineze pe prinţul Charles şi Camilla, ducesa de Cornwall, au fost arestaţi în Irlanda, relatează Mediafax

Bărbaţii, care ar fi făcut parte din Armatei Republicane Irlandeze (IRA),  au fost arestaţi după ce poliţia a  descoperit echipament pentru fabricarea de bombe în zone pe care prinţul Charles şi ducesa de Cornwall urmau să le viziteze săptămâna viitoare, potrivit The Telegraph. 

Explozivi şi arme au fost găsite în mai multe locuri, în cursul celor peste 20 de raiduri efectuate de către poliţie cu scopul de a perturba activităţi republicane disidente.

Surse din cadrul Garda Síochána – poliţia naţională irlandeză – au declarat pentru The Irish Daily Mirror că poliţiştii cred că au dejucat un complot al Armatei Republicane Irlandeze (IRA) de asasinare a cuplului regal.

Arestările au fost operate cu doar câteva zile înainte ca prinţul Charles şi Camilla să efectueze o vizită de patru zile în Republica Irlanda, în cursul căreia urmează să viziteze locul în care IRA l-a ucis pe unchiul său, lordul Mountbatten, într-un atentat cu bombă, în 1979.

Cei şase bărbaţi, cu vârste între 21 şi 62 de ani, au fost plasaţi în arest prentiv în diverse posturi de poliţie. Ei au fost arestaţi într-o operaţiune efectuată de către ofiţeri înarmaţi care au efectuat percheziţii la mai multe adrese, într-o serie de descinderi coordonate.

O zonă din Courtown, în Co Wexford, a fost izolată, iar genişti au intervenit în legătură cu un dispozitiv suspect.

Cei şase bărbaţi arestaţi sunt suspectaţi că au legături atât cu Armata Republicană Irlandeză a Continuităţii, cât şi cu Adevărata IRA. Ei sunt interogaţi ca presupuşi lideri terorişti, membri ai unei organizaţii ilegale şi deţinere de explozivi.

“Gardai a monitorizat un număr de persoane în ultimele luni. Nivelul securităţii a fost ridicat încă de când a fost anunţată vizita britanicilor”,  au declarat surse citate de Irish Mirror. 

“Toţi (suspecţii) sunt deţinuţi, în baza Secţiunii 30 din Legea privind infracţiuni împotriva statului, în diverse posturi de poliţie din regiunea metropolitană Dublin”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei, precizând că sunt în curs anchete.

Contele Mountbatten, naşul prinţului Charles, a fost ucis într-un atentat cu bombă, în august 1979, la bordul vasului său, Co Sligo, la Mullaghmore. IRA a detonat de la distanţă bomba plasată la bordul ambarcaţiunii, aruncând vasul în aer şi rănindu-l mortal pe Mountbatten. Fiul său Nicholas Knatchbull, în vârstă de 14 ani, şi un adolescent, care făceau parte din echipaj, au fost de asemenea ucişi în atac, dar şi soacra fiicei lordului Mountbatten. IRA a revendicat imediat atentatul.

 

Cele mai citite

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Ciucă susține că România are o situație economică solidă, construită de guvernarea liberală, deși premierul și jumătate dintre miniștri sunt de la PSD

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, anunță că Agenția S&P a reconfirmat ratingul suveran al României și subliniază că decizia agenției de rating...

Cum să îți păstrezi sănătatea ochilor printr-un consult optometric regulat

Sănătatea ochilor este esențială pentru o viață de calitate. În acest sens, un consult optometric regulat poate juca un rol crucial. Află de ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă