18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialIronia sorţii: Angela Merkel a încercat să spele din păcatele trecutului Germaniei,...

Ironia sorţii: Angela Merkel a încercat să spele din păcatele trecutului Germaniei, dar nu a reuşit decât să trezească demonii nazismului, spun jurnaliştii britanici

Germania a trăit peste 70 de ani în umbra celui de-al Treilea Reich şi cu ruşinea Holocaustului. Nici o naţiune nu s-a străduit mai mult ca germanii să înfrunte demonii trecutului şi să-şi răscumpere greşelile. Cel mai bun exemplu al acestor eforturi este Angela Merkel, care a crezut că primirea valurilor de migranţi va reuşi să şteargă păcatele trecutului Germaniei, dar nu a făcut decât să reînvie monştrii, scrie Daily Mail

Serioasă, morală şi muncitoare, această fiică de pastor luteran a considerat mereu că din cauza greşelilor din trecut, Germania are acum o obligaţie morală faţă de lumea întreagă şi faţă de umanitate. Aşa că atunci când a izbucnit criza imigranţilor de la Marea Mediterană, la sfârşitul anului 2014, a ştiut exact ce are de făcut.

Până în vara lui 2015, a deschis graniţele ţării sale, iar pe măsură ce sute de mii de oameni năvăleau în marile oraşe germane – Berlin, Munchen, Hamburg sau Cologne – Angela Merkel continua să spună ‘Wir schaffen das.’ (Putem face asta).

Intenţiile nu puteau fi mai bune de atât, dar rezultatul a fost un dezastru

Duminica trecută, berlinezii au taxat-o pentru asta. La alegerile locale, partidul său a obţinut cel mai mic scor din istoria Germania – 17,5 %.

Pentru Angela Merkel, cancelarul Germaniei de aproape 11 ani, aceasta a fost, probabil, cea mai mare umilinţă din cariera sa. După anunţarea rezultatelor scrutinului de la Berlin, ea chiar şi-a cerut scuze pentru scenele haotice care i-au alarmat foarte mult pe germani.

„Dacă aş putea, a spus ea, aş da timpul înapoi cu mulţi, mulţi ani, pentru a putea pregăti guvernul şi autorităţile pentru situaţia care ne-a lovit ca din senin vara trecută.”

Berlinezii au ales să acorde 25 de locuri în consiliul de conducere al oraşului unui grup foarte diferit de politicieni, anti-imigraţie – Alternativa pentru Germania.


Video: Conflict violent între refugiați și 80 de protestatari germani produs după ce refugiații au atacat localnicii din Bautzen, Saxonia. Imaginile au fost filmate în 15 septembrie 2016.



AfD avea deja reprezentanţi în legislativele din alte 9 din cele 16 landuri germane, dar câştigarea intrării în conducerea Berlinului este un mare pas înainte pentru această formaţiune, întrucât acesta este oraşul care s-a transformat din capitala nazistă a lui Hitler într-o oază de libertate, toleranţă, diversitate şi coeziune socială.

Nu-i de mirare, aşadar, că întreaga lume aşteaptă înfiorată să vadă cum mărşăluieşte extrema dreaptă prin centrul capitalei imperiale a lui Hitler. Şi tot nu-i de mirare că poziţia Angelei Merkel nu a fost niciodată mai periclitată, scriu jurnaliştii de la The Daily Mail.

Este o crudă ironie faptul că politica pentru imigranţi destinată să ispăşească păcatele celui de-al Treilea Reich şi să demonstreze cât de mult s-a schimbat Germania, nu a făcut altceva decât să trezească cei mai răi monştri ai secolului al XX-lea.

Nu se poate spune că membrii Afd sunt la fel ca naziştii şi ar fi o greşeală ca toţi votanţii lor să fie catalogaţi drept rasişti. Mulţi dintre ei sunt oameni simpli, clasa muncitoare din Germania, alarmată de valurile de noi veniţi şi de numărul tot mai mare de atacuri sexuale în oraşe ca Munchen sau Cologne.

Dar cu adevărat deranjant este faptul că liderii AfD au încercat să organizeze un miting la Munchen, în Hofbräukeller, hala în care Hitler a susţinut primul său discurs ca membru al Partidului Nazist în octombrie 1919. Şi au încercat să reînvie cuvântul ‘volkisch’, pe care naziştii îl foloseau pentru a separa germanii de rasele pe care le considerau inferioare. Aşadar, aceşti extremişti nu sunt atât de diferiţi de înaintaşii lor precum pretind.

Fosta şefă a Consiliului Central al Evreilor din Germania, Charlotte Knobloch, atenţiona chiar că urmează coşmarul „reînvierii naziştilor”.

Cum s-a ajuns aici?

În ultimii 70 de ani, germanii au fost probabil cea mai moderată şi mai paşnică naţiune din Europa şi atunci ce s-a întâmplat?, se întreabă jurnaliştii de la Daily Mail.

Este clar că răspunsul la această întrebare este decizia Angelei Merkel de a deschide graniţele ţării, decizie care probabil va fi considerată cea mai dezastruasă din istoria recentă.

Intenţiile sale au fost bune, dar nimeni nu se aştepta ca un milion de migranţi să treacă graniţele Germaniei. Asta demonstrează încă o dată că bunele intenţii trebuie temperate cu pragmatism.

Angela Merkel nu a luat în considerare faptul că milioane de germani nu sunt tocmai încântaţi de ideea de a primi printre ei milioane de musulmani din nordul Africii şi Orientul Mijlociu, cei mai mulţi dintre ei fiind bărbaţi tineri care nici măcar nu vorbesc germană.

Nu a făcut nici un efort serios pentru a-i deosebi pe adevăraţii refugiaţi de teribilii războici jihadişti sau de migranţii economici care speră să-şi găsească un loc în care străiască mai bine. Şi nici nu a făcut nici un efort pentru a se asigura că noii veniţi sunt asimilaţi populaţiei locale.

Iar când sute de bărbaţi nord-africani alergau prin Cologne de Anul Nou şi atacau localnicii, înregistrându-se peste 2.000 de agresiuni sexuale şi jafuri, autorităţile au muşamalizat evenimentele, speriate că adevărul va săpa o prăpastie între imigranţi şi germani.

Din păcate, aceasta a fost cea mai grozavă reclamă pentru extrema dreaptă.

Criza imigranţilor a declanşat tragedia Angelei Merkel

Acum câţiva ani era cel mai impresionant lider din Europa, politicianul cel mai pragmatic, inteligent şi sensibil care părea să reprezinte tot ce este mai bun în Germania modernă.

Dar acum, credibilitatea şi capitalul său politic scade gradual, iar zilele sale de lider european proeminent, puternic, par numărate.

Ea chiar a crezut că prin deschiderea graniţelor ţării va ajuta la ştergerea trecutului patriei sale. Cumplita ironie este că nici un politician german nu a făcut niciodată mai mult pentru a renaşte demonii istoriei.

 

 

 

Cele mai citite

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă