15 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialISIS a pierdut, în 2016, o treime din teritoriile pe care le...

ISIS a pierdut, în 2016, o treime din teritoriile pe care le controla în Siria şi Irak

În primele nouă luni ale acestui an, ISIS a pierdut foarte multe dintre teritoriile pe care le controla în Irak şi Siria. Potrivit unor analize realizate de specialişti militari, citaţi de The Independent, zona rămasă sub influenţa grupului terorist s-a redus cu 28%, pe măsură ce insurgenţii, ajutaţi de atacurile aeriene, au alungat jihadiştii.

Dar ritmul de pierdere a teritoriilor controlate pare să fi scăzut de când Rusia a început să reducă numărul de lovituri aeriene împotriva ţintelor ISIS. Analiştii militari spun că la începutul anului 2016, 26% dintre atacurile aviaţiei ruse ţinteau poziţii ale Statului Islamic, dar acest procent s-a redus la 17% pe măsură că Rusia s-a concentrat asupra eliberării oraşului Alep.

Analistul principal, Alex Kokcharov, a declarat jurnaliştilor BBC că în septembrie, preşedintele Vladimir Putin a spus că misiunea Rusiei este de a lupta cu terorismul internaţional şi în special contra ISIS.

„Prioritatea Rusiei este furnizarea de sprjin militar guvernului lui Assad şi, cel mai probabil, transformarea războiului civil sirian dintr-un conflict între multiple părţi într-unul între două mari tabere – autorităţile şi jihadiştii.”, a precizat analistul.

În timpul asaltului de la Alep, Rusia şi forţele lui Bashar al-Assad au fost acuzate de crime de război. Ambasadorii britanic, francez şi american de la ONU au părăsit discuţiile din Consiliul de Securitate de săptămâna trecută, după ce reprezentanţii sirieni au început să apere atacurile, care au lovit inclusiv convoaie umanitare şi spitale.

Analistul Columb Strack spune că din iulie, ISIS au pierdut mai puţine teritorii, în suprafaţă, decât în prima parte a anului, dar acestea erau de o semnificaţie fără precedent.

„Pierderea căilor directe de acces şi a traseelor de contrabandă transfrontaliere spre Turcia a redus drastic abilitatea grupului de a-şi recruta noi luptători din străinătate, în timp ce guvernul irakian s-a pregătit să lanseze ofensiva asupra oraşului Mosul”, a explicat analistul.

Forţele irakiene au securizat baza aeriană Qayyarah şi au alungat ISIS spre Mosul. Acum, soldaţii irakieni împreună cu cei americani pregătesc atacarea celui de-al doilea oraş major deţinut de ISIS în Irak. Potrivit experţilor, este posibil ca acest asalt să înceapă într-o săptămână.

Cele mai citite

Cancer ovarian: peste 70% din cazuri sunt depistate în stadii avansate

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai mortale cancere la sexul feminin, clasându-se în primele 5 cauze de mortalitate prin cancer la femei, au...

Atalanta – Leverkusen, în finala Europa League! Nemții continuă seria meciurilor fără înfrângere, după un gol în prelungiri

Finala din acest an a Europa League le va pune față în față pe Atalanta Bergamo şi Bayer Leverkusen, după rezultatele înregistrate joi seară...

Dan Podaru o invită pe Clotilde Armand la o dezbatere publică

Edilul in functie al sectorului 1, Clotilde Armand, se ascunde in spatele acuzatiilor și evita dezbaterile reale cu contracandidatii sai, susține Dan Podaru, propunerea...
Ultima oră
Pe aceeași temă