13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialISIS îşi scoate sclavele din Mosul. Jihadiştii îşi duc familiile în Raqqa...

ISIS îşi scoate sclavele din Mosul. Jihadiştii îşi duc familiile în Raqqa pe măsură ce armata înaintează

Zeci de femei yazidite, răpite de ISIS în 2014 şi transformate în sclave, au fost scoase din oraşul irakian Mosul şi duse în Siria, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, citat de CNN.

Atât organizaţia de monitorizare, cât şi oficiali ai armatei americane au declarat că tot mai mulţi militanţi ai ISIS fug din Mosul şi se îndreaptă spre Raqqa, pe măsură ce forţele coaliţiei înaintează. Zeci de familii de jihadişti ISIS au ajuns deja la Raqqa, spun observatorii.

Epurarea etnică practicată de ISIS a dislocat, ucis sau înrobit sute de yazidiţi irakieni, membri ai unei minorităţi etnice şi religioase antice. Irakul modern a fost, cândva, ţara yazidiţilor.

Militanţii islamici au capturat sute de femei şi copii yazidiţi şi au ucis bărbaţii. Potrivit ISIS, Coranul justifică înrobirea femeilor şi fetelor ne-musulmane şi permite violarea acestora. Această interpretare este negată de specialiştii în islam.

Yazidiţii cred într-un singur zeu care a creat Pământul şi l-a lăsat în grija unui înger căzut, iar din acest motiv au fost persecutaţi la scară largă de ISIS.

ONU a acuzat Statul Islamic de genocid împotriva yazidiţilor. În iunie, un raport ONU estima că ISIS ţine ostatice aproape 3.500 de sclave, pe care le supune continuu sclaviei sexuale.

În Irak, ISIS a câştigat sume fabuloase din răscumpărări şi vânzare de sclave, în special tinere yazidite. În 2014, ISIS a adunat aproape 20 de milioane de dolari din astfel de plăţi, susţine trezoreria SUA.

Religia yazidiţilor este considerată o sectă pre-islamică provenită din creştinism, iudaism şi zoroastrism. Din acest motiv, au fost persecutaţi de-a lungul timpului de mulţi musulmani, care-i consideră „veneratori de diavol”.

Cei mai mulţi dintre ei 500.000 de yazidiţi care mai există astăzi, trăiesc în apropiere de Sinjar, la graniţa dintre Irak şi regiunea kurdă.

 

 

Cele mai citite

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă