21.3 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialISIS pierde teren în Siria și Irak. Care va fi următoarea țintă?...

ISIS pierde teren în Siria și Irak. Care va fi următoarea țintă? INFOGRAFIC

ISIS mai are doar 10% din teritoriul ocupat în Irak și Siria, rămânând doar cu niște zone limitate, asediate, fără culoare de mișcare.

Pe măsură ce pierd teren din „califatul” declarat în 2014, gruparea teroristă plănuiește mai multe atentate în Europa, trimițându-și jihadiștii ca refugiați. Însă, cu ajutorul adevăraților refugiați, aceștia sunt demascați.

Problematica alianță cu luptătorii kurzi

Bagdad a anunțat la 31 august eliberarea provinciei Ninive, ultimul mare bastion al ISIS în Irak.. O „coordonare unică” între kurzi și forțele irakiene s-a manifestat la sfârșitul săptămânii, pentru cucerirea orașului irakian Hawija, 55 de kilometri de Kirkuk, o regiune bogată în petrol. Forțele irakiene, milițiile șiite sponsorizate de Iran și luptătorii kurzi peșmerga au luptat împreună, într-o alianță ce nu poate să reziste, după cum a atras atenția conducerea kurdă din Irbil. Zona constituie un „nod de resurse și pentru comercializarea petrolului”, iar kurzii se tem că irakieneii și milițiile șiite vor întoarce armele împotriva lor, imediat ce vor cuceri împrejurimile orașului Kirkuk.

În Siria, sub presiunea unui conglomerat de forțe, terestre și aeriene, în special al celor susținute de SUA, ISIS s-a retras la est de Rakka, pe valea Eufratului. Alianța kurdo-arabă (FDS), susținută de Washington, a reușit vineri să-i alunge pe jihadiștii ISIS din orașul vechi din Raqqa, apropiindu-se de zona cea mai fortificată. Intrate la 6 iunie pe frontul sirian împotriva ISIS, brigăzile FDS i-au alungat pe jihadiști de pe aproape 60% din teritoriul controlat din 2014, de asemenea bogat în petrol. Bătălia pentru orașul vechi a început în urmă cu două luni. „Suntem în apropiere de perimetrul de securitate al ISIS, în centrul orașului, unde se află principalele cartiere generale ale organizației extremiste”, a precizat Talal Sello, purtător de cuvânt al FDS. Centrul din Raqqa este compus din orașul vechi și cartierul administrativ, unde se află inclusiv fostul sediu al guvernatorului și clădirile unde își aveau sediul serviciile de informații. Acest cartier administrativ este puternic securizat de jihadiști, care s-au baricadat acolo. Sello nu a spus când va porni ofensiva pentru a cuceri întregul oraș, afirmând doar că operațiunile se derulează conform planului întocmit cu consilierii americani. ONU estimează la circa 25.000 numărul civililor asediați în Rakka, iar alți zeci de mii au fugit, riscându-și viața. Violența luptelor a suscitat temeri cu privire la soarta acestora, Amnesty International atrăgând atenția că „sunt prinși în capcana unui labirint mortal”.

Turcia și Iranul au anunțat că vor porni o ofensivă comună dacă kurzii susținuți de Administrația Trump vor să-și „delimiteze” un stat autonom. Aceștia au anunțat deja organizarea unui referendum privind autonomia în Irak, iar autoritățile irakiene au declarat că nu vor permite acest lucru. Atât în Siria, cât și în Irak, zonele pe care kurzii le vor autonome sunt bogate în resurse de petrol și gaze.

Regimul Assad îi transportă pe jihadiștii ISIS la granița cu Irakul

Armata lui Bashar al-Assad nu a avut nicio victorie majoră cu teroriștii ISIS, împotriva cărora declară că luptă de la începutul revoluției poporului sirian, înainte chiar ca aceștia să aibă un „nume”. Assad a lăsat teritorii să fie cucerite de ISIS, prin „retrageri strategice”, apoi ISIS le-a retrocedat, fără luptă. De săptămâna trecută, un incident pare „înghețat” în deșert, monitorizat îndeaproape de forțele aeriene americane. Gruparea teroristă Hezbollah și regimul sirian „au negociat” cu jihadiștii ISIS un acord de încetare a focului, promițându-le un pasaj sigur spre Deir al-Zor. 300 de jihadiști și familiile acestora au fost îmbarcați în 17 autobuze cu destinația Deir al-Zor. Americanii au bombardat ruta, motivând că nu există înțelegeri cu teroriștii. Șase dintre autobuzele cu jihadiști au rămas în teritoriul controlat de regimul Assad, dar celelate sunt oprite în deșert, fără să li se dea posibilitatea să avanseze. Hezbollah a acuzat SUA că nu dau voie ajutoarelor să ajungă la autobuzele în care se află și femei, copii, bătrâni. SUA nu se opun ca autobzele să se întoarcă în zona controlată de regimul Assad, unde li se poate oferi tot ce este nevoie.

Atentate în Europa

Conform analizelor experților în securitate, de când extremiștii islamiști au început să piardă controlul în Irak și Siria, și-au intensificat acțiunile în Europa, unde și-au trimis elemente cu „legende” de refugiați. Un număr de 60 de foști combatanți din milițiile islamiste au intrat în Germania ca refugiați, relatează Der Spiegel. Membrii grupării ajunși în Germania au participat la numeroase masacre asupra civililor. Serviciile secrete germane au creat o celulă specială pentru a se ocupa de acești jihadiști, lucrând cu adevărații refugiați pentru a verifica identitatea celor ce se declară sirieni, dar spun că și-au pierdut actele.

Cele mai citite

reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...

“Festival cu droguri”. Un traficant a fost prins după ce a încercat să introducă ciuperici, amfetamină la un festival

Într-o acțiune desfășurată în data de 06.05.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța au efectuat...
Ultima oră
Pe aceeași temă