12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialISIS vrea să se extindă până în SPANIA, în anul 2020. Vezi...

ISIS vrea să se extindă până în SPANIA, în anul 2020. Vezi situaţia României

O analiză asupra grupării teroriste Stat Islamic, publicată de presa britanică, produce îngrijorare în sudul Europei şi în statele balcanice.

Analiza a fost realizată de Andrew Hosken, reporter la BBC, sub forma unui volum intitulat "Empire of Fear”.

De acum două zile, de când reporterul BBC şi-a anunţat cartea, o hartă publicată la începutul volumului circulă în media internaţională, din Marea Britanie până în India.

Harta ar fi obţinută din interiorul ISIS. Organizaţia teroristă islamică ţine sub control, în acest moment, teritorii vaste din Siria şi Irak. Dar gruparea plănuieşte să se extindă, cucerind teritorii care ar ajunge, în est, până în China, iar în vest, până în Spania.

În Asia şi în jumătatea de nord a Africii, ISIS consideră că poate ocupa teritorii compacte, speculând probabil avantajul existenţei unor populaţii sută la sută musulmane.

În schimb, în Europa, zonele vizate de ISIS sunt discontinue. Gruparea teroristă ar avea ambiţia să se extindă peste Turcia, Grecia, Bulgaria, fosta Iugoslavie, România şi Ungaria. Italia ar fi în afara pericolului, dar dincolo de ea, ISIS ar dori să ocupe Spania şi Portugalia.

Pentru extinderea în zona Balcanilor, punctul de pornire al expansiunii ISIS ar fi teritoriul fostei Iugoslavii. Amintim că, acum câteva săptămâni, presa de la Sarajevo semnala existenţa unui nucleu ISIS în Bosnia, care ar fi acaparat suprafaţa unui întreg sat.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă