7.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialIsrael: Netanyahu formează un guvern minoritar pe ultima sută de metri

Israel: Netanyahu formează un guvern minoritar pe ultima sută de metri

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a format un guvern miercuri, cu puţin timp înainte de expirarea termenului, iar coaliţia urmează să guverneze cu cu una dintre cele mai mici majorităţi înregistrate vreodată în turbulentul Parlament israelian, potrivit Mediafax

“Acum Israelul are un guvern”, a anunţat liderul partidului de extremă dreapta Căminul Evreiesc Naftali Bennett în Parlament, după ce ore întregi a negociat asupra componenţei Cabinetului cu deputaţii din cadrul formaţiunii premierului în exerciţiu, fără ca numele miniştrilor să fie anunţate imediat.

Netanyahu a reuşit să formeze o coaliţie la aproape două luni de la victoria convingătoare pe care a obţinut-o în alegeri, după ce un fost aliat l-a abandonat săptămâna aceasta, relatează Euronews.

Citește și: Benjamin Netanyahu: Programul nuclear iranian “pune în pericol supraviețuirea Israelului”

Likudul (dreapta) a ajuns la un acord cu ultranaţionaliştii din cadrul Căminului Evreiesc – care militează pentru anexarea unor părţi din Palestina, în contextul în care aceasta face demersuri să fie recunoscută ca stat – cu două ore înainte de miezul nopţii de joi spre vineri, când urma să expire termenul.

Guvernul urmează să fie susţinut în Parlament (în total 120 de mandate) de către 61 de deputaţi – Likud, ultranaţionaliştii din cadrul Căminului Evreiesc, ultraortocşii din Iudaismul Unit al Torei, deputaţii partidului Shas şi facţiunii de centru Kulanu.

O majoritate atât de fragilă îl face pe Netanyahu vulnerabil în faţa solicitărilor noilor săi parteneri de guvernare, continuând astfel o tradiţie a instabilităţii politice.

Citește și: Premierul israelian Benjamin Netanyahu, în „misiune istorică“

Căminul Evreiesc urmează să exercite presiuni în vederea unei extinderi a coloniilor evreieşti în Palestina, o politică ce poate să intensifice tensiunile Israelului atât cu Statele Unite, principalul său aliat, cât şi cu Uniunea Europeană (UE).

Cele mai citite

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “Explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...
Ultima oră
Pe aceeași temă