10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialIsraelul a început să-şi retragă trupele din Fâşia Gaza

Israelul a început să-şi retragă trupele din Fâşia Gaza

Israelul a început să îşi retragă unele trupe din Fâşia Gaza şi să se repoziţioneze în alte zone din teritoriul palestinian, a anunţat purtătorul de cuvânt al armatei pentru AFP, citată de Mediafax.

"Ne retragem din unele zone, shimbăm unele (poziţii) în interiorul (teritoriului), această misune este în desfăşurare", a declarat Peter Lerner, confirmând pentru prima dată oficial un început de retragere parţială.

Postul de radio al armatei israeliene a transmis că majoritatea trupelor combatante au revenit pe teritoriul israelian, dar responsabilii citați au subliniat că o parte din soldați vor rămâne în poziții-cheie și vor avea suport aerian masiv, anunţă agerpres.ro.

Aceștia au adăugat că se așteaptă ca demolarea tunelurilor să fie finalizată în următoarele 24 de ore, blocând astfel accesul militanților palestinieni în Israel în scopul uciderii sau capturării de militari sau civili.

Israelul a anunțat sâmbătă seara că nu va mai purta negocieri indirecte cu mișcarea islamistă Hamas, care controlează Fâșia Gaza. Duminică, armata a recunoscut că un soldat al său dat dispărut și despre care se credea că a fost capturat a fost ucis în lupte.

O comisie specială condusă de rabinul șef al armatei a conchis că Hadar Goldin a fost ucis vineri. Familia a fost informată și a acceptat concluzia, a menționat armata.

Premierul Benjamin Netanyahu a afirmat că, 'după ce distrugerea tunelurilor se va încheia, Forțele de apărare israeliene se vor repoziționa pentru continuarea campaniei noastre conform cerințelor de securitate'. 'Ne vom redesfășura pe poziții care ne sunt convenabile pentru a reduce presiunile la adresa soldaților noștri. Dar vom continua campania până când ne vom realiza obiectivele', a spus prim-ministrul israelian.

În ce-l privește, purtătorul de cuvânt al Hamas, Abu Zuhri a declarat că Israelul va 'plăti un preț' indiferent dacă rămâne în Gaza, se retrage sau alege să negocieze.

Operațiunile militare au continuat în acest context, mai ales în orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza, care este de vineri scena unor lupte intense. Cel puțin 10 palestinieni membri ai aceleiași familii au fost uciși într-un raid aerian asupra unei case din Rafah, iar alți cinci au fost uciși în raiduri în centrul Fâșiei Gaza, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza. Între cei morți se numără și o fetiță de patru ani, a precizat acesta.

Conform Ministerului Sănătății din Gaza, de la declanșarea ofensivei israeliene, la 8 iulie, cel puțin 1737 palestinieni au fost uciși, între care 400 de copii, alți 9000 au fost răniți și peste 10.000 de case au fost distruse sau avariate de către Israel.

Peste 250.000 de palestinieni, circa 15% din populație, și-au abandonat locuințele, iar circa jumătate din teritoriul Gazei este considerat nesigur pentru civili.

Totodată, 63 soldați israelieni, doi civili și un cetățeni thailandez și-au pierdut viața în contextul luptelor la sol cu militanți palestinieni și al atacurilor cu rachete și mortiere.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă