23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialIsraelul cere Occidentului să mențină sancţiunile împotriva Iranului

Israelul cere Occidentului să mențină sancţiunile împotriva Iranului

Israelul cere Occidentului să mențină sancţiunile împotriva Iranului pentru controversatul său program nuclear și a avertizat asupra pericolelor unei reduceri a sancțiunilor în schimbul sprijinului Republicii Islamice pentru lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI).

Iranul şi cele şase mari puteri nucleare au reluat vineri la New York negocierile pe tema programului nuclear al Teheranului, fără mari speranţe de a se ajunge rapid la o concluzie, scrie Mediafax.

"Ei (iranienii) luptă împotriva Statului Islamic pentru propriile interese", a declarat Netanyahu, citat într-un comunicat al biroului său de presă.

"Ei luptă pentru conducerea islamiştilor pe care vor să o impună lumii", a adăugat premierul israelian.
Statele Unite apreciază că Iranul, considerat odinioară drept unul dintre cei mai mari inamici ai lor, are "un rol" de jucat în lupta împotriva jihadiştilor din cadrul SI, chiar dacă nu se pune problema de a coopta Teheranul într-o coaliţie împotriva acestei grupări ultraradicale.

Vineri, Departamentul de Stat a declarat că Washingtonul şi Teheranul au discutat despre această luptă împotriva SI în cadrul negocierilor în dosarul nuclear, care au avut loc miercuri şi joi la New York.

Teheranul şi grupul 5+1 (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania) şi-au acordat termen până la 24 noiembrie pentru a găsi un acord astfel încât Iranului să îi fie imposibil să se doteze cu arma atomică, în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale care apasă asupra ţării.

Occidentalii şi Israelul suspectează Iranul că încearcă să se doteze cu arma atomică sub acoperirea unui program nuclear civil, ceea ce Teheranul dezminte, mai arată Mediafax.

Ministrul israelian al Afacerilor Externe Avigdor Lieberman a cerut miercuri marilor puteri să "rămână ferme în negocierile lor cu Iranul şi (să) menţină sancţiunile".

Cele mai citite

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă