6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialIsraelul propune UE o alternativă la gazul rusesc

Israelul propune UE o alternativă la gazul rusesc

Israelul a propus ca state din UE să investească în construirea unui gazoduct pe sub Marea Mediterană către Cipru, care să livreze gaze naturale israeliene pe continentul european şi care ar reduce dependenţa faţă de livrările Rusiei, relatează Mediafax.

Propunerea a fost făcută de ministerul Energiei din Israel, Silvan Shalom, miniştrilor Energiei din statele mediteraneene din zona euro, cu care s-a întâlnit la Roma săptămâna trecută, au relatat postul israelian Channel 2 şi publicaţia The Times of Israel. Potrivit proiectului israelian, gazoductul ar urma să ajungă în Cipru şi de acolo în Grecia şi Italia.

Proiectul ar necesita o investiţie de mai multe miliarde de euro din partea Europei pentru construcţia conductei pe sub Marea Mediterană.

Potrivit presei, Cipru, Grecia şi Italia susţin propunerea, iar Israelul urmează să facă o prezentare oficială a proiectului autorităţilor de la Bruxelles, în următoarele trei săptămâni.

În 2009, Israelul a descoperit rezerve importante de gaze în largul coastelor sale mediteraneene, iar în 2013 a început exploatarea zăcământului Tamar, cu rezerve estimate de peste 300 de miliarde de metri cubi.

În afara zăcământului Tamar, la 47 de kilometri de acesta, a fost descoperit un alt zăcământ, Leviathan, cel mai mare din Marea Mediterană, cu rezerve estimate de peste 600 de miliarde de metri cubi, care ar urma să intre în exploatare în 2016.

Potrivit Novinite, un site din Azerbaidjan a relatat pe de altă parte că proiectul israelian de construcţie a conductei de gaze pe sub Mediterana ar "omorî" coridorul sudic de gaze, prevăzut să tranzporte gaze azere în Europa.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă