11.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialIsraelul şi Rusia, acord pentru acțiunile militare din Siria

Israelul şi Rusia, acord pentru acțiunile militare din Siria

Israel și Rusia își vor coordona acțiunile militare în Siria, a anunțat premierul israelian, Benjamin Netanyahu, potrivit Mediafax

Astfel, Netanyahu, a anunţat luni că cele două țări au “ajuns la un acord privind un mecanism” pentru a preveni “neînţelegeri” între forţele armate ale celor două ţări în Siria, relatează Radio Free Europe/Radio Liberty.

Netanyahu a făcut aceste declaraţii după întâlnirea avută luni cu preşedintele rus, Vladimir Putin, în apropiere de Moscova.

Anterior, în timp ce îl întâmpina pe Netanyahu, Putin a afirmat că acţiunile Rusiei în Orientul Mijlociu vor fi întotdeauna “responsabile”.

Netanyahu a fost însoţit în vizita la Moscova de comandanţi ai armatei şi şefi ai serviciilor de informaţii, prezenţă care subliniază importanţa reuniunii.

Potrivit unor surse, Israelul ar fi preocupat că implicarea Rusiei în luptele dintre grupările islamiste rebele şi forţele siriene ar putea conduce la schimburi de focuri accidentale cu forţele ruse.

Israelul efectuează în mod regulat raiduri împotriva militanţilor din sudul teritoriului sirian şi vrea să se asigure că gruparea şiită libaneză Hezbollah, care susţine regimul sirian, nu este înarmată, în condiţiile în care Rusia trimite armament în Siria.

Rusia a început să trimită avioane militare fără pilot în misiuni de supraveghere în Siria, după o mobilizare rapidă de echipamente şi trupe la o bază aeriană siriană, potrivit unor oficiali americani.

Săptămâna trecută, oficiali militari americani şi ruşi au convenit de asemenea să exploreze modalităţi de evitare a interacţiunilor accidentale, în condiţiile în care Statele Unite coordonează o campanie internaţională de raiduri aeriene împotriva poziţiilor din Siria şi Irak ale reţelei teroriste Stat Islamic.

În contextul în care Rusia tocmai a suplimentat prezenţa militară în Siria, pentru ajutarea regimului de la Damasc, există riscul ca forţele celor două ţări să se întâlnească în teatrele de operaţiuni din Siria.

Atât Rusia, cât şi Statele Unite susţin că inamicul împotriva căruia luptă în Siria este grupul terorist Stat Islamic. Însă Rusia oferă susţinere regimului Bashar al-Assad, iar Statele Unite argumentează că prezenţa trupelor ruse agravează situaţia din Siria.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă