13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialIstanbulul, însângerat a treia oară în 2016. Ce măsuri iau autoritățile turce

Istanbulul, însângerat a treia oară în 2016. Ce măsuri iau autoritățile turce

Cel puţin 41 de persoane, printre care şi străini, au fost ucise şi 239 rănite în atentatul comis marţi seară pe aeroportul internaţional Ataturk, cel mai sângeros din metropola turcă din acest an.

Premierul turc, Binali Yildirim, a precizat că „organizaţia Statul Islamic a comis atentatul de pe aeroportul Ataturk, potrivit constatărilor preliminare” și ancheta continuă. Yildirim a mai declarat că „acest act a demonstrat că terorismul constituie o ameninţare mondială care vizează nevinovaţii”. Amintind că Turcia duce o luptă antiteroristă, care a reușit în unele locuri, Binali Yildirim a estimat că „actul a vizat o fază în care Turcia a început demersuri de normalizare a relaţiilor sale cu vecinii”.  În final, premierul a concluzionat: „Nu se pune problema unei fisuri de securitate. Armele purtate de teroriști au agravat situaţia”. La rândul său, ministrul Justiţiei, Bekir Bozdag, a precizat că 147 de persoane au fost rănite, printre victime figurând și străini, iar zeci de răniţi au fost transferaţi în diferite spitale. Potrivit autorităţilor, exploziile au avut loc la intrarea terminalului pentru zboruri internaţionale, spre ora 22.00 (19.00 GMT). Trei atacatori kamikaze au mitraliat pasagerii și poliţiștii, apoi s-au detonat. „Trei kamikaze au comis atacul”, a precizat și Vasip Sahin, guvernatorul Istanbulului, ziariștilor. Televiziunea turcă a difuzat imagini teribile, printre care cele în care un poliţist trage asupra unui atacator, apoi acesta, rănit, cade la sol și acţionează centura cu explozibili.

Explozii, sânge și panică

În aeroport s-a propagat o mare mișcare de panică, în timp ce două explozii puternice au urmat împușcăturii. Fotografii și ima­­gini video difuzate pe reţelele sociale arată o imensă bulă de foc la intrarea în terminal și membrii forţelor de securitate încercând să evacueze pasagerii care urlau pe culoare, cuprinși de panică. Unii pasageri zăceau la sol. Martori citaţi de CNN vorbesc despre două violente deflagraţii care au zguduit terminalul și au generat panica, oamenii fugind înspăi­mântaţi în toate direcţiile. Zeci de ambulanţe au venit urgent cu sirenele urlând, taxiurile au evacuat răniţii de pe aeroport. Potrivit BBC, împușcături au fost auzite din parkingul aeroportului. Surse poliţienești citate de media turcă au declarat că atacatorii erau, probabil, afiliaţi la gruparea teroristă Statul Islamic. Forţele de securitate turce au efectuat recent numeroase arestări și rai­­duri asupra grupului în ţară și la frontiere, analiștii estimând că SI a comis un atac ca ripostă. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a cerut rapid comuni­tăţii internaţionale, într-un comunicat, o „luptă comună” contra terorismului: „Acest atac, de­­rulat în luna Ramadanului, demonstrează că terorismul lovește fără să ţină seama nici de credinţă, nici de valoare”. Comunitatea internaţională a condamnat acest „atac abominabil”.  

Turismul, afectat

Atentatul intervine într-o Turcie divizată, unde climatul de violenţă legat de atentate este dublat de o derivă autoritară care se manifestă printr-o înmulţire a cazurilor de încălcare a libertăţii presei, o creştere a puterii discursului conservator şi prin ameninţări care apasă asupra independenţei justiţiei.

Istanbulul şi Ankara au fost zguduite de anul trecut de o serie de atentate care au făcut peste 200 de morţi, sute de răniți şi au creat un climat de insecuritate. Istanbulul a fost vizat în ianuarie (12 turişti germani ucişi, atac imputat SI), în martie (4 turişti ucişi – trei israelieni şi un iranian, atribuit, de asemenea, SI) şi la începutul lunii iunie (11 morţi, printre care şase poliţişti, revendicat de combatanţi kurzi). Atentatele din Turcia au vizat locuri turistice emblematice – provocând o cădere imediată a turismului – sau forţele de securitate turce.

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă