23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialItalia, afectată de peste nouă cutremure puternice, în ultimii 100 de ani

Italia, afectată de peste nouă cutremure puternice, în ultimii 100 de ani

Începând cu anul 1908, când 95.000 de persoane au murit într-un cutremur, Italia a fost zguduită de peste nouă seisme puternice, soldate cu moartea a numeroase persoane, informează AFP, citat de Agerpres.

Cel mai recent, de 6.2 grade pe Richter, a afectat trei regiuni italiene, Accumuli (regiunea Lazio), în Amatrice (Lazio) şi în Arquata del Tronto (Marche). Până în prezent, autoritățile au confirmat moartea a 21 de persoane.

Citește și: FOTO + VIDEO. Cutremur de 6,2 grade pe Richter, în Italia. 21 persoane au murit. Primar Amatrice: Jumătate din oraş a dispărut. Sunt oameni sub dărâmături. MAE face verificări

În 2012 – 25 de morți în regiunea Emilia-Romagna: Un seism cu magnitudinea 6 produs în nord-estul țării, între Modena și Ferrara, a lăsat în urmă șase morți și a provocat pierderi bogatului patrimoniu cultural al regiunii. După nouă zile, alt seism, cu magnitudinea 5,8, a zguduit din nou regiunea Emilia-Romagna, soldându-se cu 19 morți și 350 de răniți. Opt mii de persoane au fost evacuate, pe lângă cele 6.000 deja constrânse să-și părăsească locuința după cutremurul de la 20 mai.

În 2009: 300 de morți în zona L’Aquila: Un violent cutremur de pământ a lovit centrul Italiei, soldându-se cu peste 300 de morți și mii de refugiați. L’Aquila, capitala provinciei cu același nume și a regiunii Abruzzo, a fost cel mai afectat oraș. Seismul, care a provocat pierderi materiale de miliarde de euro, a traumatizat Italia.

Citește și: FOTO + VIDEO. Cutremurul din Italia. Fizician: Zona este cunoscută de la 1915 cu astfel de riscuri

31 octombrie 2002: 30 de persoane au fost ucise de un violent cutremur și alte șaizeci au fost rănite în localitatea San Giuliano di Puglia (centru-est). La o școală al cărei acoperiș s-a prăbușit au murit 27 de copii și un cadru didactic.

26 septembrie și 3 octombrie 1997: Două seisme au lovit regiunile Umbria (centru) și Marche (centru-est), la interval de o săptămână, lăsând în urmă 12 morți, peste 110 răniți și 38.000 de persoane fără adăpost. Seismul a devastat mai multe localități de munte și a afectat clădiri istorice, printre care Bazilica Sfântul Francisc de Assisi, unde patru persoane și-au pierdut viața în urma prăbușirii unei bolți.

13 decembrie 1990: Un seism a lovit Sicilia, între Catania și Ragusa, ucigând 17 persoane și rănind alte 200. La 5 mai, un puternic cutremur ucisese patru persoane în apropiere de orașul Potenza, în regiunea Basilicata (sud).

Citește și: Cutremurul din Italia: MAE face verificări pentru a afla dacă sunt cetățeni români printre victime

La 23 noiembrie 1980, un puternic seism a lovit regiunile Campania (sud) și Basilicata (sud), lăsând în urmă 2.916 morți și 20.000 de răniți.

Cutremurele care au ucis cele mai multe persoane în Italia au fost cel din 28 decembrie 1908, produs în Strâmtoarea Messina (sud) și soldat cu aproximativ 95.000 de morți, și cel din 13 ianuarie 1915, soldat cu 30.000 de morți în regiunea Abruzzo.

Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Anunțul zilei în Bundesliga! Xabi Alonso și-a decis viitorul: „Acesta este locul potrivit pentru mine”

Antrenorul spaniol Xabi Alonso a confirmat vineri, într-o conferință de presă, că va continua pe banca formației germane Bayer Leverkusen şi în sezonul viitor,...
Ultima oră
Pe aceeași temă