15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialItalia este speriata de imigratia ilegala

Italia este speriata de imigratia ilegala

Marina italiană este aproape singură în lupta împotriva afluxului de imigranți care încearcă să debarce pe coastele europene și, de la cartierul său general din Roma, ea face apel la ajutor din partea celorlalte țări ale Uniunii Europene, relatează duminică Agerpres.

''Este o sarcină nesustenabilă pentru un singur stat membru'' al UE, estimează comandantul-șef al Marinei italiene, amiralul Filippo Maria Foffi. ''Avem nevoie de un angajament sporit al tuturor statelor membre ale UE pentru ameliorarea controlului la frontierele UE'', a adăugat el.

În octombrie 2013, la câteva zile după drama de la Lampedusa, în care și-au pierdut viața peste 360 de imigranți, Italia a lansat operațiunea ''Mare Nostrum'', în încercarea de a-i salva pe imigranții plecați de pe coastele libiene către Europa la bordul unor ambarcațiuni improvizate.

La centrul operațional ''Mare Nostrum'', în nordul Romei, situația pare să fie departe de tumultul de pe Marea Mediterană și de tragediile care au loc aproape zilnic. Zeci de persoane își desfășoară activitatea în liniște în fața unor mese, calculatoare și a unor ecrane imense presărate cu puncte luminoase.

Timp de 24 de ore din 24, ele strâng informații, în coordonare cu circa treizeci de țări, în legătură cu toate deplasările de vapoare pe o suprafață de 73.000 de km/pătrați, pentru a detecta traiectoriile suspecte și ''anomaliile'', pentru a le analiza și a decide mobilizarea de mijloace corespunzătoare. Un sistem permite chiar vizualizarea siluetei unei nave suspecte.

Într-un interval de mai puțin de opt luni, 73.686 de persoane au fost salvate, respectiv în medie 270 pe zi. Numai ea singură, Marina italiană a salvat aproape 50.000 de persoane, în principal provenite din Siria și Africa sub-sahariană, în marea lor majoritate bărbați, dar și femei ( 10 %) și peste 6.000 de copii. Unii n-au nici un fel de familie. Părinții i-au trimis fără nici un ban, sau ceilalți membri de familie au murit în cursul călătoriei pe mare.

''Nu trimitem înapoi nici un vapor'' pe mare, a dat asigurări amiralul Foffi, explicând că Marina italiană trebuie să se apropie cu ambarcațiuni ușoare deoarece vapoarele sunt atât supraîncărcate și de precare încât există în orice moment riscul ca ele să se scufunde.

Numărul imigranților sosiți crește continuu: peste 66.000 de la începutul acestui an, potrivit autorităților, față de aproape 43.000 în tot anul 2013.

Pentru moment, ''Mare Nostrum'' a beneficiat de un sprijin operațional limitat din partea Frontex, agenția europeană pe probleme de cooperare privind frontierele externe ale UE, și a Sloveniei, care n-are decât 43 de coaste marine, dar care a pus la dispoziție timp de șase luni o navă de patrulare.

Marina italiană a desfășurat cinci nave și mijloace aeriene. Ea a colaborat cu serviciile pe probleme de securitate, cu justiția, dar și cu Ministerul Sănătății, care se ocupă de imigranți încă de la sosirea lor la bordul navelor militare.

Operațiunea costă numai Marina italiană ''între 6 milioane și 9 milioane de euro pe lună'', potrivit șefului Statului său major, amiralul Michele Saponaro. De la lansarea operațiunii, patru vapoare au fost sechestrate și peste 300 de călăuze — arestate.

Șeful guvernului italian, Matteo Renzi, și-a exprimat vineri dorința ca Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) să ajute cât mai repede posibil Roma în gestionarea afluxului de refugiați. ''Mediterana nu este marea Italiei, ci o frontieră, în centrul Europei. Este nevoie de o politică europeană'', a declarat Renzi la începutul mandatului președinției semestriale italiene a UE.

În opinia amiralului Saponaro, ''Mare Nostrum'' este o operațiune umanitară, dar nu numai, ea permițând sporirea securității întregii Mediterane''. ''O ducem pe umerii noștri pentru binele întregii Europe'', a conchis amiralul.

 

Cele mai citite

Cluj: Spălare de bani și trafic de droguri. Procurorii DIICOT au reținut 12 persoane

Procurorii DIICOT au reținut 12 persoane în urma unei investigații referitoare la constituirea unui grup infracțional specializat în trafic de droguri și spălare de...

Marcel Ciolacu critică conducerea liberală a Primăriei Constanţa: “Lipsesc cu desăvârșire”

Marcel Ciolacu, în calitate de președinte al PSD și premier, a criticat conducerea liberală a Primăriei Constanța, afirmând că performanța administrativă, investițiile și accesarea...

VIDEO. Mesajul lui Mbappe. Francezul a anunțat oficial că va părăsi PSG. “Este ultimul meu an”

După șase ani de activitate la Paris Saint-Germain, Kylian Mbappe (25 de ani) a luat decizia de a pleca. Speculațiile din presa internațională s-au...
Ultima oră
Pe aceeași temă