20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Iulian Gherguţ, românul răpit în Burkina Faso, apare într-o nouă înregistrare...

UPDATE. Iulian Gherguţ, românul răpit în Burkina Faso, apare într-o nouă înregistrare video în care cere ajutorul guvernului de la Bucureşti. MAE verifică autenticitatea înregistrării

Românul Iulian Gherguţ, răpit la 4 aprilie 2015 din nordul Burkina Faso de gruparea teroristă al-Mourabitoune a apărut, luni, într-o înregistrare video în care cere guvernului român să facă tot posibilul pentru eliberarea sa, relatează Le Monde.  

UPDATE. Ministerul de Externe spune că se fac verificări privind autenticitatea înregistrării.

“Celula de criză interinstituțională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso a luat notă de difuzarea la data de 31 octombrie 2016 a unui material video cu cetăţeanul român Iulian Gherguţ. În prezent se fac verificări privind autenticitatea înregistrării. Având în vedere specificul acestei operaţii, procedurile de verificare pot să dureze”, se precizează într-un comunicat al MAE.

Celula de criză interinstituțională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se înscrie în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen.

Celula de criză interinstituţională lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situaţiei.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific şi sensibil al acestuia, să se facă cu toată precauţia.

Informaţii suplimentare oferite de MAE:

Celula de criză interinstituțională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso, convocată la data de 4 aprilie 2015 (din care fac parte MAE, SIE, SRI, MApN, Administraţia Prezidenţială), este constituită conform “Metodologiei de comunicare şi acţiune pentru instituţiile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de atacuri teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului României” (aprobată de ședința CSAT din 3 iulie 2013).
Împreună cu MAE, care acţionează pe toate canalele diplomatice disponibile  şi gestionează activitatea de comunicare, autorităţile române competente în domeniul securităţii naţionale (SIE, SRI, MApN) depun toate eforturile pentru eliberarea cetăţeanului român. Fiecare instituţie acţionează cu instrumentele şi metodele specifice de acţiune, conform competenţelor.

———————

În înregistrare, el are bărbă, vorbește franceză cu un puternic accent și spune că secvența este înregistrată la 21 septembrie şi că starea lui de sănătate este bună. Ostaticul spune că se gândește la familia lui și cere guvernului român să facă totul pentru eliberarea sa.  
Imaginile au fost distribuite de către SITE, centru american de monitorizare a site-uri jihadiste.  
Iulian Gherguţ era ofițer de securitate într-o mină de mangan Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de graniță cu Niger și Mali, când a fost răpit, la 4 aprilie 2015, de către cinci persoane înarmate care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare. Un jandarm și un șofer au fost răniţi în atacul comis în apropierea minei exploatate de Pan African Minerals, o filială a Timis Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiș. 
Răpirea cetăţeanului român a fost revendicată la jumătatea lunii mai de gruparea jihadistă salafistă al-Mourabitoune, într-o înregistrare audio difuzată de agenția mauritană Al-Akhbar, în care a îndemnat “Guvernul român să acorde atenție serioasă negocierilor pe temă eliberării ostaticului”. 
Gruparea al-Mourabitoun are legături cu al-Qaida.  
După răpirea lui Gherguţ, un cuplu de medici australieni a fost răpit în ianuarie 2016 la Djibo, în nordul Burkina Faso. Femeia a fost ulterior eliberată. 

 

 

 

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă