21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialIzmir, trambulină spre Europa pentru refugiaţi

Izmir, trambulină spre Europa pentru refugiaţi

Din Turcia pleacă zilnic circa 2.000 de emigranţi spre Europa şi reţelele de traficanţi s-au înmulţit în Izmir şi Istanbul, fără ca autorităţile să le deranjeze afacerile de milioane euro.

Turcia a acceptat peste două milioane de refugiaţi veniţi din Siria şi Irak, realizând „o zonă tampon între haos şi Europa”, a declarat premierul turc Ahmet Davutoglu pentru cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung. El consideră slabă contribuţia financiară a UE la efortul Turciei şi critică „partea ridicol de mică” de refugiaţi acceptaţi de UE, calificând continentul european drept o „fortăreaţă creştină”. Davutoglu insistă în criticarea Uniunii Europene şi susţine că este timpul ca ţările europene să acţioneze împreună asupra problemei imigraţiei, precizând că Turcia este gata pentru o cooperare în coordonare cu „partenerii noştri europeni”.

De ce Turcia lasă să plece spre Europa valuri de refugiaţi chiar de pe teritoriul său? Exodul imigranţilor s-a declanşat prea brusc pentru a fi vorba doar de deciziile refugiaţilor de pe solul turc care dintr-o dată vor „în Germania”. Davutoglu acuză „reflexul comod” de a pune problema refugiaţilor în spatele Turciei şi de a construi o „Europă fortăreaţă creştină”.

Filierele din Izmir

Gara din Izmir a devenit cartierul general al filierelor de traficanţi profilate pe transportul imigranţilor spre Europa. În cartierul turc din Basmane, toţi se învârt în jurul refugiaţilor sirieni şi irakieni, gata la orice pentru a trece Mediterana. Preţurile sunt cunoscute – 1.200 euro pentru traversarea în bărci gonflabile, 1.800 în jet-ski, 5.000 euro pe un cargo. Un business care se face sub cerul liber, în timp ce în vitrinele magazinelor vestele de salvare au luat locul costumelor de baie.

Cu un ceas de aur la mână, multe inele pe degete şi un şirag de mătănii, „Haji cel înţelept” primeşte cererile într-un restaurant desuet din Izmir, la două ore distanţă de plajele unde se îmbarcă în fiecare seară sute de refugiaţi. Şi de coastele unde eşuează corpurile naufragiaţilor. „Am avut mult de lucru astăzi şi la fel va fi şi mâine. Sunt atât de numeroşi cei care vor să plece”, oftează Haji. În ultima săptămână, peste 20.000 de refugiaţi au ajuns în Europa prin intermediul filierelor din Izmir. Condamnat de mai multe ori pentru trafic, kurdul sirian este unul din „capii” acestei afaceri fără scrupule.

Traficanţii care transportă imigranţii clandestini vorbesc nestingheriţi despre faptul că lucrează prin reţelele sociale online şi nu ezită să posteze anunţuri pe Facebook cu coordonatele lor, promiţând candidaţilor la exil că traversarea spre Europa cu ei  se va face în siguranţă şi confort. Mulţi s-au instalat la Mersin şi Izmir, două oraşe de coastă, şi au ca principali „clienţi” sirienii care fug de război.

Din Libia spre Lampedusa

Alţii lucrează în Libia, profitând de vidul securitar care domneşte în absenţa supravegherii frontierelor. Din nordul acestei ţări, ei duc refugiaţii în Italia, în special în insula Lampedusa. Un ziarist al publicaţiei Nouvells Obs a luat contact cu doi transportatori care îşi făceau reclamă online. Un libian cu sediul în Tripoli, altul din Izmir, în sudul Turciei. Jurnalistul, care le-a explicat că se informează pentru un amic sirian care vrea să ajungă în Europa cu familia, a înregistrat conversaţiile cu ei, pline de promisiuni: „Vă fac o ofertă pentru amicul dvs. şi pentru copiii sub 10 ani iau doar 500 dolari. Sunt gata să fac un efort şi pentru copil este gratuit. Cât despre părinţi, ei vor trebui să plătească fiecare câte 1.000 dolari. Se va pleca din Zouara, din apropierea frontierei cu Tunisia, este punctul cel mai apropiat de Lampedusa. Călătoria este foarte scurtă, va dura doar 8 ore”. Şi urmează promisiunile – „navigatorii vor fi echipaţi cu un telefon satelitar Thuraya, cu un GPS şi o busolă”, „toate bărcile noastre sunt noi şi pot transporta 500 persoane. Nu avem veste de salvare pentru călători, dar, dacă amicul tău vrea, îşi poate cumpăra una.”

Minciuni de mii de euro

La Izmir, conversaţia are loc cu Ahmed, un egiptean care declară că nu are programată o călătorie spre Italia, dar îi poate duce pe amicul interlocutorului şi familia acestuia „în Grecia şi de acolo spre o ţară pe care o doreşte – Italia, Franţa, Marea Britanie. Traversarea Turciei spre Grecia costă 1.200 euro de persoană şi din Grecia spre oricare ţară europeană, pe cale terestră, câte 3.000 euro de fiecare şi 1.300 pentru fiecare copil. Dacă vrea să călătorească spre orice ţară din Europa cu avionul, putem să-i procurăm paşapoarte false. În acest caz, costă câte 4.000 euro şi pentru copii jumătate din preţ.

Dacă amicul va fi arestat în Grecia, nici o problemă. Va fi reţinut o zi de autorităţi într-o tabără şi eliberat a doua zi. Şi va beneficia de un card de rezidenţă în şase luni. Dacă amicul vrea să ajungă în Franţa pe rute terestre, avem maşini. Va traversa în maşină Macedonia, Serbia, Ungaria, apoi va intra în Austria. Nu va avea probleme în ce priveşte controalele la frontiere. Avem mijloace să gestionăm asta. Odată ajuns în Austria, poate lua un taxi până în Franţa, pentru că va fi deja în spaţiul Schengen şi nu vor mai fi controale la frontiere. Pentru plată, mijlocul cel mai simplu va fi să depună suma într-un birou din Izmir de transfer de bani, cu un cod. Îmi va comunica acest cod pentru a putea recupera banii când va ajunge în Grecia”.

Izmirul este plin de astfel de birouri, scrie reporterul publicaţiei franceze, iar pe Facebook refugiaţii sirieni au denunţat mai mulţi administratori de astfel de birouri pe care îi acuză de escrocherii cu emigranţii. 

» Turcia este un loc de tranzit pentru imigranţii care doresc să intre în Europa, iar criza siriană a alimentat şi mai mult industria acestor  traficanţi de persoane disperate.

Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...
Ultima oră
Pe aceeași temă