12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialJaponia: Noile cerinţe ale grupării Stat Islamic pentru eliberarea ostaticului

Japonia: Noile cerinţe ale grupării Stat Islamic pentru eliberarea ostaticului

Premierul japonez a catalogat miercuri "absolut josnice" noile ameninţări ale grupării Statul Islamic (SI), care a promis marţi că va executa în termen de 24 de ore un jurnalist nipon şi un pilot iordanian, dacă Ammanul nu eliberează o deţinută irakiană condamnată la moarte, relatează AFP, conform Mediafax

"Sunt nişte ameninţări absolut josnice. Sunt profund indignat. Ne aflăm într-o situaţie extrem de dificilă şi am cerut miniştrilor să acţioneze uniţi pentru a-l elibera cât mai rapid pe (Kenji) Goto", a declarat Shinzo Abe.

Citeşte şi: VIDEO. Un ostatic japonez, decapitat de teroriștii Statului Islamic

Guvernul japonez, pus într-o situaţie stânjenitoare potrivit unor analişti, a cerut din nou Iordaniei, încă din primele ore ale zilei de miercuri, să acţioneze pentru a-l salva pe cetăţeanul nipon.

Ammanul se află în faţa unei dileme: să salveze vieţile lui Goto şi pilotului Maaz al-Kassasbeh sau să nu o elibereze pe Sajida al-Rishawi, o atacatoare sinucigaşă implicată într-un val de atentate sinucigaşe revendicate de către aripa irakiană a Al-Qaida.

Noile revendicări ale SI şi ultimatumul foarte scurt postat pe site-uri jihadiste au fost prezentate sub forma unei fotografii în care Kenji Goto apare ţinând în mână o fotografie cu pilotul iordanian capturat de către SI şi presupusa voce a jurnalistului prezentând ameninţările răpitorilor.

Citeşte şi: Grupul Stat Islamic ameninţă cu noi execuţii

Jurnalistul independent pare să fie reţinut de la sfârşitul lui octombrie, în timp Maaz al-Kassasbeh a fost capturat pe 24 decembrie, după prăbuşirea avionului de tip F-16 pe care-l pilota în spaţiul aerian sirian, unde efectua un raid împotriva unor poziţii SI, în cadrul coaliţiei internaţionale antijihadiste.

Într-o înregistrare video publicată pe 20 ianuarie, SI cerea Guvernului japonez o răscumpărare în valoare de 200 de milioane de dolari, în termen de 72 de ore, pentru a-i elibera pe Goto şi pe alt ostatic japonez, Haruna Yukawa. Pentru că nu a obţinut ceea ce a cerut, gruparea a anunţat sâmbătă, într-un mesaj de acelaşi tip cu cel difuzat marţi, că l-a executat pe Yukawa, şi cere de atunci eliberarea deţinutei irakiene.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă