16.4 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialJaponia: Premierul Shinzo Abe vrea relansarea vânătorii comerciale de balene

Japonia: Premierul Shinzo Abe vrea relansarea vânătorii comerciale de balene

Premierul japonez Shinzo Abe a afirmat, luni, că va face tot posibilul să relanseze vânătoarea comercială de balene, deși ONU a interzis această practică în Antarctica, relatează Agerpres.

'Scopul meu este reluarea vânătorii comerciale prin intermediul cercetării asupra cetaceelor, pentru a obține datele științifice necesare gestionării resurselor baleniere', a declarat în fața unei comisii parlamentare Shinzo Abe, citat de AFP. 'Voi spori eforturile pentru ca poziția noastră să fie înțeleasă ce comunitatea internațională. Este regretabil că nu se înțelege acest aspect al culturii japoneze', a adăugat el, referindu-se la vânarea și consumul de balene.

Pe 31 martie, cea mai înaltă jurisdicție a Națiunilor Unite a impus Japoniei stoparea vânătorii de balene în Antarctica. Sesizată de Australia în 2010, Curtea Internațională de Justiție (CIJ) de la Haga a apreciat că Japonia prezintă ca program de cercetare științifică o activitate comercială, încălcând astfel un moratoriu instituit în 1986 asupra vânătorii comerciale de către Comisia Balenieră Internațională (CBI). Tokyo își anunțase decizia de a respecta verdictul, anulând campania 2014-2015 din Antarctica, precizând însă pe 18 aprilie intenția de a-și revizui programul 'științific' pentru a-l supune atenției CBI la toamnă.

Vânătoarea continuă totuși în Pacificul de Nord-Vest, oficial din motive 'științifice', precum și în apele de coastă japoneze, care nu fac parte din zonele vizate în 1986.

De la verdictul CIJ, compania japoneză de vânzare pe internet Rakuten a decis, sub presiunea ecologiștilor, să nu mai ofere produse din carne de balenă și delfin. Comercializarea acestui tip de carne 'nu încalcă cu nimic reglementările internaționale sau naționale', a declarat luni, în fața aceleiași comisii parlamentare, ministrul Agriculturii și Pescuitului, Yoshimasa Hayashi, apărător ferm al vânătorii de balene.

În pofida scăderii consumului de carne de balenă în Japonia, un sondaj realizat în aprilie a arătat că circa 60% dintre japonezi se pronunță pentru continuarea vânării de cetacee.

Cele mai citite

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

Localnicii curăță apele la Roșia Montană

Localnici și susținători ai Roșiei Montane participă, în ziua de duminică, 12 mai, la prima din cele cinci campanii de ecologizare a malurilor apelor...

Ciolacu face un spital nou la Constanța dacă localnicii aleg un președinte de CJ din PSD

Premierul Marcel Ciolacu le promite locuitorilor din Constanța că statul va construi în zonă un spital județean nou, dar le atrage atenția că trebuie...
Ultima oră
Pe aceeași temă