16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Japonia comemorează 70 de ani de la bombardamentul asupra Hiroshimei

FOTO. Japonia comemorează 70 de ani de la bombardamentul asupra Hiroshimei

Data de 6 august 1945 rămâne în istoria omenirii drept momentul primului bombardament atomic.

Acum 70 de ani, în dimineaţa zilei de 6 august, avionul american B-29 “Enola Gay” a lansat prima bombă atomică asupra unui oraş. Acesta a fost Hiroshima, din Japonia. Erau ultimele zile ale celui de-al doilea război mondial, iar Japonia întârzia să capituleze.

După trei zile, la 9 august, SUA au lansat o bombă atomică şi asupra oraşului Nagasaki. Japonia a capitulat la data de 15 august 1945, marcând sfârşitul războiului în Asia.

Citește și:  6 august în istorie: Românii şi nemţii încep lunga bătălie de la Mărăşeşti. Americanii lansează bomba atomică la Hiroshima

Bombardamentul nuclear din 6 august 1945 a produs circa 140.000 de morţi, adică jumătate din populaţia oraşului Hiroshima.

Unii au murit instaneu, alţii în aceeaşi zi, iar alţii ulterior, din cauza arsurilor şi a iradierii.

Împlinirea a 70 de ani de la drama de la Hiroshima a fost marcată, joi, în Japonia, printr-o ceremonie cu zeci de mii de oameni. Între aceştia s-a aflat şi premierul de la Tokio, Shinzo Abe, precum şi înalţi reprezentanţi din 100 de state, cel mai mare număr de oficiali străini prezent vreodată la acţiunile comemorative.

Ceremonia de joi s-a desfăşurat în Parcul memorial din Hiroshima.

Printre oficialii străini s-au numărat ambasadorul SUA la Tokio, Caroline Kennedy, precum şi subsecretarul  american pentru Controlul Armamentelor, Rose Gottemoeller. Doamna Gottemoeller este oficialul american de cel mai înalt rang care participă vreodată la aceste comemorări anuale.

Joi, primarul Hiroshimei, Kazumi Matsui, a calificat arma nucleară drept “răul absolut” şi a cerut, din nou, eliminarea acestor categorii de arme. “Pentru a coexista, avem nevoie să abolim răul absolut şi lipsa de umanitate pe care o reprezintă armele nucleare. Este timpul să acţionăm acum”, a spus primarul.

La rândul lui, premierul Shinzo Abe a anunţat că Japonia va prezenta o nouă rezoluţie cu privire la abolirea armei nucleare, în cadrul Adunării Generale a ONU, în septembrie 2015.

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Guvernanții au nevoie de Big Brother ca să vadă problemele școlii românești

Este tot mai evident că decidenții politici, dar și o mare parte a societății, au uitat menirea școlii. Cu întârziere considerabilă, politicienii din țara noastră...

AUDIO. Dan Podaru propune construirea de campusuri pentru preșcolari și elevi în sectorul 1

Candidatul Partidului Ecologist Român (PER) la funcția de primar al sectorului 1, Dan Podaru, propune construirea unor campusuri cu grădinițe, școli, afterschool-uri și spații...
Ultima oră
Pe aceeași temă