22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialJaponia vrea militari pe insulele din apropierea arhipelagului Senkaku, disputat cu China

Japonia vrea militari pe insulele din apropierea arhipelagului Senkaku, disputat cu China

Japonia vrea să înființeze avanposturi militare pe insulele mici din apropierea arhipelagului Senkaku, disputat cu China, relatează AFP, citând presa niponă, confom Mediafax.

Potrivit ziarului Yomiuri Shimbun, care citează surse anonime de la Ministerul Apărării, 350 de militari ar putea să fie staţionaţi până în 2018 pe trei insule mici situate în apropierea arhipelagului Senkaku, revendicat de China sub numele de Diaoyu.

Potrivit acestor surse, ar putea fi vorba despre insulele Amamio, Miyako şi Ishigaki, situate la o distanţă cuprinsă între 120 şi 150 de kilometri de arhipelagul revendicat de Beijing.

Secretarul general al Guvernului, Yoshihide Suga, fără să confirme alegerea celor trei insule, a anunţat că Tokyo a decis să-şi consolideze prezenţa militară în sud-vestul teritoriului.

Cu excepţia Insulei Okinawa, pe care se află şi importante baze militare americane, Japonia nu are practic nicio prezenţa militară în regiune, iar China este tot mai insistentă în revendicări teritoriale maritime.

Relaţiile între Beijing şi Tokyo, primele două puteri economice asiatice, sunt afectate de un an şi jumătate de un diferend teritorial în Marea Chinei de Est şi dispute legate de istorie.

Situate în Marea Chinei de Est, la 200 de kilometri nord-est de Taiwan şi 400 de kilometri vest de Okinawa (sudul Japoniei), Insulele Senkaku sunt administrate de către Japonia, dar sunt revendicate de către China.

Atunci când Tokyo a naţionalizat aceste insule, în septembrie 2012, manifestaţii antijaponeze, unele violente, au avut loc în numeroase oraşe chinezeşti, iar de atunci Beijingul trimite în mod regulat nave în zonă. Prezenţa unor nave din ambele ţări în regiune alimentează temeri cu privire la producerea unui eventual incident armat între cele două puteri asiatice.

Cele mai citite

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...
Ultima oră
Pe aceeași temă