11.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialJens Stoltenberg: NATO nu va intra într-o cursă a înarmării cu Rusia

Jens Stoltenberg: NATO nu va intra într-o cursă a înarmării cu Rusia

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, miercuruo, că  Alianţa Nord-Atlantică nu se va lăsa atrasă într-o cursă a înarmării cu Rusia, dar trebuie să contracareze “acţiunile agresive” ale Moscovei din Ucraina, informează Mediafax.

“Nu vom fi atraşi într-o cursă a înarmării, dar trebuie să ne menţinem ţările în siguranţă”, a afirmat Stoltenberg înaintea unei reuniuni a miniştrilor Apărării din statele NATO, la Bruxelles.

Citește și: NATO: România şi alte cinci ţări est-europene vor găzdui armament american

În acest context, oficialul NATO a mai subliniat că Rusia este responsabilă de acţiuni agresive în Europa, făcând referire la  Crimeei şi sprijinul continuu acordat de Moscova rebelilor separatişti proruşi din estul Ucrainei.

Secretarul american al Apărării, Ash Carter, a anunţat marţi, în timpul unei vizite la Tallinn, că Bulgaria, România, Polonia şi ţările baltice au acceptat să găzduiască tancuri, artilerie şi alte echipamente militare americane.

Carter a afirmat că Statele Unite vor pre-poziţiona tancuri, artilerie şi alte echipamente militare în estul şi centrul Europei, dându-le astfel asigurări aliaţilor din cadrul NATO neliniştiţi din cauza intervenţiei Rusiei în Ucraina.

La rândul său, Consiliul de Securitate rus a afirmat miercuri că Polonia şi România devin în mod automat ţinte potenţiale ale Rusiei, pentru că găzduiesc elemente ale scutului american antirachetă.

Citește și: Jens Stoltenberg a anunțat că NATO își va dubla efectivele militare

În loc să se bazeze pe armele NATO, statele baltice ar trebui să se gândească la ameninţările pe care le-au creat pentru ele însele prin găzduirea elementelor scutului antirachetă, a afirmat secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Evgheni Lukianov.

“Mai bine s-ar gândi la alte lucruri – desfăşurarea elementelor scutului antirachetă care vizează forţele noastre nucleare strategice, acolo este problema lor, pentru că devin ţinta noastră”, a precizat Lukianov.

“Dacă le place să fie ţinte din cauza sistemelor americane de armament, este alegerea lor”, a adăugat el. “Logica de conflict este că nimeni nu câştigă dintr-un conflict, dar cineva se trezeşte prins la mijloc”, a afirmat oficialul rus, adăugând că statele baltice s-ar putea confrunta exact cu această situaţie.

El a refuzat să evalueze potenţialul armamentului greu pe care Statele Unite intenţionează să îl furnizeze ţărilor baltice. “Agitaţia nesănătoasă a anumitor state, noi membre ale blocului atlantic, nu este fundamentată de existenţa unor ameninţări din partea noastră”, a subliniat secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă