13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialBiden acuză Rusia că subminează statele vecine

Biden acuză Rusia că subminează statele vecine

Vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a acuzat Rusia că încearcă să-şi submineze vecinii europeni, prin finanţarea partidelor anti-sistem şi şi prin exploatarea corupţiei pentru a-şi extinde influenţa, relatează Bloomberg, citat de Mediafax.

La 14 luni după ce Rusia a anexat Crimeea şi a instigat mişcarea separatistă în Ucraina, alianţa dintre SUA şi Europa este supusă celui mai mare test de la sfârşitul Războiului Rece, a declarat Biden miercuri, la Brookings Institution din Washington.

Guvernul preşedintelui rus Vladimir Putin foloseşte “războiul hibrid” pentru a-şi extinde influenţa în Europa dincolo de Ucraina, a adăugat el.

“Kremlinul se străduieşte să cumpere şi să coopteze forţe politice europene, finanţând partide anti-sistem atât de dreapta, cât şi de stânga în toată Europa”, a precizat Biden. De asemenea, Rusia şi alte ţări “folosesc corupţia şi oligarhii ca instrumente coercitive”.

Agresiunea Rusiei în Ucraina este “sprijinită de o maşinărie de propagandă rusă foarte agresivă, susţinută de stat, care răspândeşte activ dezinformarea – şi o face chiar bine, aş putea adăuga”, a mai spus vicepreşedintele american. “Dar, în mare, unitatea europeană a rezistat”.

Biden, care a vizitat Ucraina de trei ori de la începutul conflictului cu Rusia, a precizat că ţara trebuie să lupte împotriva corupţiei. El i-a cerut preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko să consolideze guvernele locale şi să folosească autoritatea conferită de noile legi pentru a limita puterea oligarhilor.

Ucraina ar trebui să-şi diversifice economia, iar statele europene ar trebui să caute să se aprovizioneze cu energie de la alte ţări, în afară de Rusia, a mai apreciat Biden.

“Conflictul din Ucraina este un test pentru Occident, un test pentru UE, un test pentru NATO”, a subliniat vicepreşedintele american. “Dacă Kremlinul îşi poate stabili propriul fief în estul Ucrainei, acest lucru va alimenta ambiţiile sale în regiune”, a avertizat Biden.

 

 

Cele mai citite

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă