9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE: Joe Biden l-a felicitat pe Klaus Iohannis pentru câştigarea alegerilor. S-a...

UPDATE: Joe Biden l-a felicitat pe Klaus Iohannis pentru câştigarea alegerilor. S-a discutat despre parteneriatul strategic

UPDATE 11.40: Președintele ales, Klaus Iohannis, a subliniat, în discuţia avută cu vicepreşedintele american, Joe Biden, determinarea sa de a dezvolta parteneriatul strategic dintre cele două țări, în special în plan economic și de a continua excelenta cooperare în plan politic și militar, informează PNL.

Departamentul de comunicare al PNL a transmis, miercuri, un comunicat referitor la convorbirea telefonică de marţi seară dintre președintele ales Klaus Iohannis și vicepreședintele SUA Joseph Biden.

Potrivit sursei citate, lui Klaus Iohannis i-au fost transmise din partea înaltului demnitar american felicitări cu prilejul alegerii și în numele președintelui SUA, Barack Obama.

"În cadrul discuției, a avut loc un schimb de opinii pe subiecte de interes comun. Cu această ocazie, domnul Klaus Iohannis a subliniat determinarea sa de a dezvolta parteneriatul strategic dintre cele două țări, în special în plan economic, și de a continua excelenta cooperare în plan politic și militar. Totodată, domnul Iohannis a arătat că vor fi continuate, fără ezitare, toate angajamentele asumate de România în domeniul securității atât la nivel bilateral, cât și la nivelul NATO, fapt cu atât mai necesar în contextul geopolitic dificil din zonă", se arată în comunicat.

"Întărirea statutului de drept, crearea unui mediu mai prietenos pentru investițiile străine prin predictibilitatea măsurilor fiscale și creșterea transparenței decizionale sunt obiective importante în viitorul mandat al președintelui Klaus Iohannis. Domnia sa a arătat că toate aceste aspecte vor contribui la conturarea și mai puternică a profilului pe care România îl are, de aliat important și credibil, parteneriatul strategic dintre România și SUA fiind elementul de bază al politicii noastre externe și de securitate, alături de calitatea de membru al NATO și al Uniunii Europene", se menţionează de asemenea în comunicatul transmis de PNL.

—–

Președintele ales, Klaus Iohannis, a fost sunat de vicepreşedintele american, Joe Biden, care l-a felicitat pentru victoria în alegeri, remarcând rata de participare impresionantă, un indiciu al unei democraţii puternice şi sănătoase, arată un comunicat al Casei Albe, citat de Mediafax.

Vicepreşedintele a subliniat relaţia bilaterală puternică şi şi-a exprimat aprecierea pentru contribuţia României la NATO, pentru sprijinul ei faţă de Ucraina şi eforturile de a învinge gruparea Stat Islamic.

Joe Biden i-a transmis, de asemenea, preşedintelui ales condoleanţe pentru accidentul de elicopter din 21 noiembrie şi a mulţumit României pentru sacrificiile sale în cadrul forţei NATO din Afganistan (ISAF).

Vicepreşedintele american şi preşedintele ales Klaus Iohannis au discutat, de asemenea, despre importanţa critică a reformelor privind statul de drept, atât ca motor al creşterii economice, cât şi ca o problemă de securitate naţională.

La scrutinul prezidențial din luna noiembrie, Klaus Iohannis a obţinut 6.288.769 voturi valabil exprimate, iar Victor Ponta 5.264.383 voturi, conform datelor Biroului Electoral Central, scrie Mediafax.

Curtea Constituţională a anunţat, vineri, în şedinţă solemnă, validarea alegerii lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte, actul de validare a rezultatului alegerilor fiindu-i înmânat preşedintelui ales.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă