6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialJohn Kerry laudă lupta anticorupţie din Albania

John Kerry laudă lupta anticorupţie din Albania

Secretarul de stat al SUA John Kerry a efectuat duminică o vizită în Albania pentru a-i încuraja pe liderii albanezi să finalizeze măsurile anticorupţie care ar putea creşte şansele ţării de aderare la UE, relatează Reuters, citată de Agerpres

Responsabilul american a avut întrevederi cu premierul albanez Edi Rama precum şi cu lideri ai opoziţiei. ‘Dovezile sunt absolut clare şi albanezii ar trebui să fie foarte încântaţi de faptul că ţara se îndreaptă într-o direcţie corectă. Vă aflaţi pe drumul cel bun’, a declarat Kerry după întrevederea cu premierul albanez. 

La rândul său, premierul Rama a menţionat împlinirea în acest an a 25 de ani de relaţii diplomatice cu Washingtonul. ‘Obiectivul nostru comun, având în vedere implicaţiile directe pe care le are reforma pentru aderarea la UE, este votarea pachetului de schimbări constituţionale în parlament în martie…Sunt pe deplin încrezător că vom reuşi’, a subliniat premierul albanez. 

Responsabilul american a salutat de asemenea contribuţia Albaniei la coaliţia internaţională împotriva grupării Statul Islamic. ‘Trăim într-o epocă în care provocările mondiale sunt enorme. Albania a înţeles aceasta şi rolul său a fost foarte important în ceea ce priveşte ajutorul acordat SUA şi altor state pentru a face faţă provocării momentului: lupta împotriva extremismului violent’, a declarat Kerry, în prezenţa premierului albanez. 

Parlamentul de la Tirana discută un pachet major de reforme, susţinut de Occident şi care include înfiinţarea unei noi instituţii anticorupţie, după modelul Biroului Federal de Investigaţii al SUA (FBI), într-o ţară care încă se luptă să pună capăt interferenţelor între politic şi grupările infracţionale. 

Secretarul de stat îşi propune “să întărească mesajul că acest pachet legislativ special face parte din procesul de curăţare a Albaniei, nu numai pentru a-şi susţine cauza în faţa UE, dar şi pentru a îmbunătăţi climatul pentru investiţii”, a declarat pentru Reuters un oficial din Departamentul de Stat, citat sub anonimat.În decembrie, parlamentul a votat pentru excluderea din politică şi din administraţia de stat a oricărei persoane cu cazier. 

Albania a primit asistenţă economică susţinută din partea SUA, inclusiv 20 milioane de dolari pentru reformarea justiţiei şi a instituţiilor de forţă. În schimb, Tirana a ajutat frecvent Washingtonul în obiective de politică externă. Şeful diplomaţiei a făcut o escală la Tirana, în drum spre SUA, după ce a participat la Munchen la o conferinţă privind securitatea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă