16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialJohn Kerry, în vizită la Moscova şi la Bruxelles

John Kerry, în vizită la Moscova şi la Bruxelles

UPDATE 20.08: Secretarul american de stat John Kerry va face vineri o vizită în Belgia, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, citat de Reuters. Potrivit acestuia, scopul deplasării oficialului american la Bruxelles este de a “reitera sprijinul masiv pe care Statele Unite îl acordă Belgiei în eforturile de a investiga atentatele de marţi.” 

Agerpres aminteşte că Washingtonul a anunţat deja că oferă asistenţă în ancheta privind atacurile cu bome de la aeroportul din Bruxelles şi de la o staţie de metrou. soldate cu 31 de morţi şi 271 de răniţi.

===========

Secretarul de stat american John Kerry a sosit miercuri la Moscova, unde va avea o întrevedere cu preşedintele rus Vladimir Putin, pentru a discuta despre tranziţia politică în Siria şi soarta lui Bashar al-Assad, informează AFP, citată de Agerpres. Ceea ce căutăm şi am căutat multă vreme este cum să ajungem la situaţia în care Assad să nu mai deţină puterea’, a declarat un înalt responsabil american jurnaliştilor. 

Decisă în urma retragerii parţiale a trupelor ruse din Siria, anunţată la 14 martie de către Vladimir Putin, vizita lui Kerry la Moscova este menită să întărească dialogul cu privire la Siria. ‘Din partea rusă există o singură persoană care decide şi avem nevoie să fim cu această persoană în aceeaşi cameră şi să evaluăm ceea ce este posibil’, a declarat înaltul responsabil american. 

John Kerry se va întâlni joi cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi cu preşedintele Vladimir Putin, la Kremlin. Miercuri seara, el va avea o întrevedere şi cu ministrul de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, aflat la rândul său în vizită oficială în capitala rusă. 

Chiar dacă au mediat împreună armistiţiul în vigoare în prezent în Siria, Washingtonul şi Moscova se opun în problema plecării preşedintelui sirian. Pentru Washington, plecarea lui Bashar al-Assad este o condiţie pentru ca negocierile de pace între regim şi opoziţie, desfăşurate la Geneva sub egida emisarului ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, să reuşească. 

Doar alegătorii sirieni au dreptul să decidă soarta lui Bashar al-Assad, reiterează Kremlinul, în timp ce alegerile organizate de ONU în Siria nu pot avea loc înainte de 18 luni. Fără o garanţie privind plecarea lui Bashar al-Assad, opozanţii sirieni ar putea refuza să participe la alegeri. 

Delegaţia americană rămâne prudentă în ceea ce priveşte rezultatele vizitei şi insistă asupra faptului că aceasta are drept scop mai mult să determine care este poziţia lui Vladimir Putin cu privire la Siria, decât să-l convingă să-şi schimbe părerea. ‘Problema este să ştim dacă putem să convenim asupra unor lucruri serioase cu Rusia’, în mod concret asupra tranziţiei politice în Siria, a declarat oficialul american. 

În afară de conflictul sirian, Kerry ar urma să discute cu Putin şi Lavrov şi despre criza ucraineană

Cele mai citite

Vrei să fii un angajator respectat și îndrăgit? Iată cum poți afla mai multe despre nevoile angajaților tăi

În lumea afacerilor, relația dintre angajatori și angajați este esențială pentru succesul pe termen lung al unei companii. Un șef atent la nevoile angajaților...

Turneul final EURO Under-17 va putea fi vizionat în România pe TVR Sport

EURO Under-17, turneul final european dedicat tinerilor fotbalişti, care se va desfășura în perioada 20 mai-5 iunie 2024, va fi transmis în România de...

Vrei să fii un angajator respectat și îndrăgit? Iată cum poți afla mai multe despre nevoile angajaților tăi

În lumea afacerilor, relația dintre angajatori și angajați este esențială pentru succesul pe termen lung al unei companii. Un șef atent la nevoile angajaților...
Ultima oră
Pe aceeași temă