10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialJohn Kerry, o nouă vizită în Orientul Mijlociu. Care este scopul turneului

John Kerry, o nouă vizită în Orientul Mijlociu. Care este scopul turneului

Secretarul de stat american, John Kerry, a plecat, vineri seară, într-un nou turneu prin Orientul Mijlociu, pentru a discuta despre programul nuclear iranian, informează Agerpres.

Turneul va dura până la 8 august și include țări din Asia de Sud-Est, dar nu și Israelul, aliat de lungă durată al Statelor Unite, însă cel mai vehement opozant al tratatului cu Iranul.

Citeşte şi: Secretarul de stat american APĂRĂ acordul cu Iranul. Ce argumente a adus John Kerry

John Kerry va prezida, duminică, alături de omologul său egiptean, Sameh Shoukry, “dialogul strategic” dintre cei doi aliați cu relații tumultoase.

Statele Unite au ridicat la sfârșitul lunii martie înghețarea asistenței lor militare anuale de 1,3 miliarde dolari pentru Cairo, continuând în același timp să denunțe teribila represiune dusă de regimul președintelui Abdel Fattah al-Sisi contra partizanilor predecesorului său răsturnat de la putere în 2013 și întemnițat, islamistul Mohamed Morsi.

Acest “dialog” este primul cu începere din 2009 și are loc într-un moment în care Washingtonul a anunțat livrarea către Cairo în acest sfârșit de săptămână a opt avioane de tip F-16, din cele 12 avioane de vânătoare anunțate în martie de președintele Barack Obama, în cadrul luptei purtate de Egipt contra grupărilor jihadiste din Peninsula Sinai.

Citeşte şi: Întâlnire la livel înalt privind acordul nuclear iranian. Ce se discută

În afară de această cooperare militară care este reluată cu viteză maximă, John Kerry și adjunctul său pentru problema drepturilor omului, Tom Malinowski, vor aduce, de asemenea, în discuție “îngrijorarea” Washingtonului în ce privește “chestiunea drepturilor omului”, a făcut cunoscut un diplomat american.

Șeful diplomației SUA se va deplasa luni la Doha pentru a se întâlni cu omologii săi din țările membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) și a încerca să liniștească temerile suscitate de acordul asupra programului nuclear iranian încheiat pe 14 iulie la Viena.

Monarhiile sunnite de la Golf privesc cu îngrijorare ambițiile regionale ale Iranului șiit. Arabia Saudită, rivală a Republicii Islamice, și-a exprimat, totuși, sprijinul oficial pentru documentul de la Viena.

John Kerry “va încerca să răspundă la toate chestiunile pe care miniștrii din CCG pot în continuare să și le pună și, să sperăm, vor fi mulțumiți și vor sprijini eforturile noastre”, a argumentat diplomatul în prezența unor jurnaliști.

În marja acestei importante reuniuni de la Doha, ministrul american va discuta cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în special despre Siria, potrivit Departamentului de Stat.

În schimb, nu este prevăzută nicio escală în Israel, ținând cont de răcirea relațiilor dintre cei doi aliați, mai ales din cauza opoziției manifestate de statul evreu față de acordul internațional cu Iranul.

Cu toate acestea, diplomatul din cadrul Departamentului de Stat a lăudat “discuțiile foarte ample purtate cu israelienii, în special referitoare la chestiunea” dosarului nuclear. Este vorba despre ultima conversație telefonică dintre John Kerry și premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

Ulterior, șeful diplomației Statelor Unite va ajunge în Singapore, apoi în Malaezia și Vietnam. ASEAN (Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est), care se reunește la Kuala Lumpur în acest an, este un parter privilegiat al Washingtonului, mai ales în fața ambițiilor regionale ale Chinei.

Cele mai citite

Răsturnare de situație la FC Barcelona! Decizia de ultim moment luată de Xavi

După ce anunțase că la finalul acestui sezon va părăsi banca tehnică a formației FC Barcelona, antrenorul spaniol Xavi Hernandez a ajuns la un...

NATO a exersat trimiterea rapidă a trupelor în România

Conducerea NATO a verificat capacitatea de a-și trimite rapid trupele în România, prin Slovenia și Ungaria, în cadrul unui exercițiu care s-a numit Eagle...

Crește cu 50% numărul de muncitori filipinezi așteptați în România anul acesta

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei Filipino-Române organizate de curând în Filipine, de către Departamentul de Muncitori Migranți, din cadrul Guvernului Filipinez, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă