13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialJohn Kerry discută, luni, în Elveția, despre Iran și Ucraina

John Kerry discută, luni, în Elveția, despre Iran și Ucraina

Secretarul de stat american John Kerry a sosit, duminică seară, în Elveția, pentru o serie de discuții care se anunță dificile în legătură cu Iranul și situația din Ucraina, precum și pentru a determina Rusia să desfășoare o anchetă serioasă asupra asasinării opozantului Boris Nemțov, notează AFP, conform Hotnews.

La mai puțin de o săptămână după ce i-a acuzat pe oficialii ruși că l-au "mințit drept în față" în ce privește luptele în curs din estul Ucrainei, John Kerry ar urma să aibă, luni, discuții tensionate cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Șeful diplomației SUA va insista, de asemenea, legat de necesitatea unei anchete transparente și serioase asupra asasinării la Moscova a lui Boris Nemțov, unul dintre principalii opozanți ai președintelui Vladimir Putin.

''Sperăm că autoritățile (…) vor întreprinde ancheta credibilă și transparentă care va permite să se afle cine este în spatele crimei și cine a comis-o'', a declarat duminică secretarul de stat american la postul de televiziune ABC.

Ancheta va trebui să fie "acceptabilă atât pentru poporul rus, cât și la nivel internațional", a afirmat unul dintre oficialii americani care îl însoțesc pe John Kerry.

Statele Unite și Rusia întrețin relații care s-au deteriorat constant după revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin, în 2012. În prezent, ele se situează la un nivel nemaivăzut de la încheierea Războiului Rece, în principal din cauza conflictului din Ucraina.

Deși încălcările acordului de încetare a focului instaurat pe 15 februarie între Rusia, Ucraina și rebelii separatiști proruși sunt din ce în ce mai rare, "este prea devreme să știm dacă ne aflăm la capătul eforturilor noastre", a declarat oficialul citat.

John Kerry va discuta din nou cu Serghei Lavrov despre dezbaterile în curs dintre Statele Unite și Uniunea Europeană asupra noilor sancțiuni ce vor fi adoptate dacă Moscova refuză să aplice armistițiul.

După această întrevedere, secretarul de stat american va lua cuvântul la Geneva, în fața Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, cu prilejul începerii unei noi sesiuni.

Ulterior, șeful diplomației de la Washington se va deplasa pe celălalt mal al lacului Leman, la Montreux, pentru a se întâlni cu ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, cu care va avea o serie de discuții prevăzute să dureze până miercuri după-amiază.

Iranul și Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania) încearcă să încheie înainte de 31 martie un acord politic care să autorizeze anumite activități civile nucleare ale Republicii Islamice. Și să rezolve astfel o veche problemă internațională care datează de peste un deceniu.

Cu toate acestea, John Kerry a avertizat că "nu poate promite să fie în măsură" să găsească un compromis.

După Elveția, secretarul de stat american se va deplasa încă o dată la Riad pentru a se reîntâlni cu noul rege saudit Salman și a discuta în special despre criza din Yemen și lupta împotriva grupării Statul Islamic.

John Kerry își va încheia turneul cu o nouă etapă la Londra unde se va întâlni cu omologii săi din țările de la Golful Persic, potrivit Departamentului de Stat.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă