13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialJohn Kerry și alți miniștri de Externe au adus un omagiu victimelor...

John Kerry și alți miniștri de Externe au adus un omagiu victimelor de la Hiroshima

Șefii diplomației din grupul G7, printre care și secretarul de stat american John Kerry, au vizitat, luni, muzeul Memorialului păcii de la Hiroshima,în semn de omagiu pentru victimele bombei atomice americane care a lovit oraşul japonez în 1945, informează AFP, citat de Agerpres.

Kerry a scris în cartea de aur a muzeului că „toată lumea ar trebui să vadă şi să resimtă puterea acestui memorial”, potrivit textului furnizat de Departamentul de Stat american. El a mai precizat că memorialul „ne aminteşte cu forţă şi duritate că avem nu numai obligaţia de a pune capăt ameninţării armelor nucleare, ci şi că trebuie să facem totul pentru a evita războiul”.

Şeful diplomaţiei americane este primul responsabil guvernamental din Statele Unite care s-a dus la Hiroshima de la Al Doilea Război Mondial. Întrebat, duminică noapte, dacă Kerry va exprima regrete, un diplomat american a răspuns că el nu va prezenta „scuze” oficiale, dar că ministrul, ca „toţi americanii şi japonezii, este cuprins de tristeţe”. 

Primit luni dimineaţă de gazda reuniunii G7, omologul său japonez Fumio Kishida, John Kerry şi-a exprimat încă o dată „speranţa că vom fi în măsură să scăpăm lumea de arme de distrugere în masă”.

Şefii diplomaţiilor celor mai mari puteri occidentale au mers și în parcul care înconjoară muzeul, depunând jerbe de flori în faţa monumentului funerar care adăposteşte numele celor 140.000 de morți, victime ale primului bombardament atomic din istorie, care a avut loc în 6 august 1945. Ei au fost întâmpinaţi de sute de şcolari japonezi care agitau drapele ale celor şapte ţări. 

Din „Grupul celor 7” (G7) fac parte: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite.

 

Cele mai citite

Importanța testelor de screening pentru femei – Pasul esențial către o sănătate durabilă

Datorită progreselor rapide ale tehnologiei aplicate în medicină, femeile pot face teste de screening pentru a depista la timp boli grave, bolile canceroase, în...

Marcel Ciolacu, ferm convins că România va avea până la sfârșitul anului o inflație de sub 5%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trendul inflaţiei este unul descendent, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci la sută. Acesta a...

Arest la domiciliu pentru medicul care a uitat o compresă în ambdomenul unei paciente, iar aceasta a murit

Medicul care a operat o femeie din localitatea dâmboviţeană Dragomireşti şi ar fi uitat o compresă în abdomenul acesteia, lucru ce a dus la...
Ultima oră
Pe aceeași temă