12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialJohn Major, fostul premier britanic, ia în calcul posibilitatea ieşirii țării sale...

John Major, fostul premier britanic, ia în calcul posibilitatea ieşirii țării sale din UE

John Major, fostul premier britanic, a declarat că nu exclude posibilitatea ieşirii țării sale din Uniunea Europeană din cauza lipsei reformelor, relatează AFP, preluat de Mediafax.

Potrivit lui, actualul premier David Cameron are dreptate să propună organizarea unui referendum privind retragerea din UE, la orizontul anului 2017, dacă partidul său conservator va câştiga alegerile legislative din mai 2015. În primul rând, pentru că "nu putem ignora opinia publică". În al doilea rând, pentru că "este momentul să reglăm viitoarea noastră relație o dată pentru totdeauna. Acest lucru poate fi făcut doar dacă apartenența noastră este susținută de electoratul actual", a subliniat Major.

În discursul său, fostul premier britanic a subliniat că preocupările ţării sale legate de imigrație trebuie înţelese.

"Nu căutăm să punem capăt libertății de mişcare, departe de aşa ceva, dar presiunea (migratorie) fiind fără frână, căutăm să o reglementăm", a afirmat el, în contextul în care dorința exprimată de David Cameron de a limita imigrația provenind din alte țări ale UE a provocat furia partenerilor săi, în primul rând a cancelarului german Angela Merkel.

El însuşi proeuropean, John Major şi-a văzut mandatul la Downing Street, din perioada 1990 – 1997, subminat foarte serios de euroscepticii din cadrul Partidului Conservator.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă