8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialJudecători ONU anulează achitarea a doi dintre colaboratorii fostului președinte Miloşevici

Judecători ONU anulează achitarea a doi dintre colaboratorii fostului președinte Miloşevici

Judecători din cadrul Naţiunilor Unite au ordonat rejudecarea fostului şef al Serviciului Securităţii de Stat din Serbia, Jovica Stanisici, şi a adjunctului său, Franko Simatovici, anunţă Euronews, citată de Mediafax.

Cei doi au lucrat în subordinea preşedintelui sârb Slobodan Miloşevici, decedat în anul 2006.

Jovica Stanisici şi Franko Simatovici au fost achitaţi în anul 2013, după ce au fost acuzați că au creat şi au înarmat bande paramilitare sârbe care au comis atrocităţi în Bosnia şi în Croaţia în timpul războaielor din anii 1990.

Preşedintele completului de judecată Fausto Pocar, din cadrul Tribunalului Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie, a anulat achitările pe baza faptului că judecătorii din proces au spus atunci că cei doi ar putea fi vinovaţi doar dacă acţiunile lor au fost “în mod specific coordonate” pentru a participa la o crimă.

Stanisici a fost şeful Serviciului Securităţii de Stat din Serbia până când Miloşevici l-a concediat în anul 1998, iar Simatovici a fost adjunctul său.

Miloşevici a murit în anul 2006, în celula sa, în timpul procesului, înainte ca judecătorii să dea un verdict pentru acuzaţii potrivit cărora acesta a instigat la violenţă în regiunea Balcanilor, în anii 1990.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă