12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialJuncker, noul președinte al CE

Juncker, noul președinte al CE

 

Creştin-democratul luxemburghez Jean-Claude Juncker a fost confirmat marţi preşedinte al Comisiei Europene de către Parlamentul European. Desemnat la 27 iunie de 26 de şefi de stat şi de guvern ai UE din totalul de 28, Juncker, fostul şef al Eurogroup, a obţinut 422 voturi „pentru“ din totalul de 751 eurodeputaţi. Din toamnă, el îl va înlocui pe Jose Manuel Barroso, cel care a condus Executivul european în ultimii zece ani.

Marea coaliţie dintre partidul de dreapta, PPE, şi socialişti, la care s-au raliat liberalii şi centriştii, a însumat 480 de eurodeputaţi şi, potrivit rezultatului votului pentru Juncker în Parlamentul European, înseamnă că cel puţin 60 dintre ei au dezertat. 

Partida se anunţa strânsă, dar Juncker a obţinut undă verde, fiind susţinut cu 422 voturi contra 250 voturi împotrivă. Înaintea votului, Jean-Claude Juncker s-a străduit să convingă eurodeputaţii şi a prezentat programul său, ce a cuprins o listă cu zece ”priorităţi politice pentru viitoarea Comisie Europeană”, pledând pentru un plan de investiţii de 300 miliarde de euro şi o Europă mai socială. Fostul preşedinte al Eurogroup a susţinut, de asemenea, şi moneda unică, ce „protejează Europa”, suscitând proteste şi huiduieli din partea euroscepticilor.

Confirmarea lui Juncker nu înseamnă sfârşitul încercărilor pentru el, acesta trebuind să îşi alcătuiască o echipă formată din bărbaţi şi femei capabili de câştige învestitura Parlamentului European înaintea încheierii mandatului Comisiei Barroso, în octombrie. O sarcină complicată de faptul că majoritatea statelor membre desemnează candidaţi de sex masculin, în timp ce Juncker şi-a exprimat intenţia de a privilegia candidaturi feminine, una dintre condiţiile liberalilor pentru a-i susţine candidatura. Jean-Claude Juncker este ultimul responsabil politic în activitate care a participat la elaborarea Tratatului de la Maastricht, în 1992, a fost preşedinte al Eurogroup din 2005 până în 2013, contribuind la ieşirea Europei din criza financiară. Prim-ministru al Luxemburgului timp de 20 ani (1995-2014), Juncker are o solidă experienţă şi cunoaşte din interior toate mecanismele unei entităţi la a cărei dezvoltare a participat.

Summit pentru funcţii

Miercuri, un summit european a fost organizat la Bruxelles pentru desemnarea noului şef al diplomaţiei europene, post ocupat până acum de Catherine Ashton, şi a noului vicepreşedinte al Comisiei. Liderii europeni caută şi un succesor pentru belgianul Herman Van Rompuy pentru a prezida Consiliul European. Şefii de stat şi de guvern vor trebui să decidă aceste nominalizări în unanimitate. Franţa are două personalităţi pentru candidaturi – fostul ministru de Finanţe, Pierre Moscovici, care vizează postul de comisar pentru Economie, şi fostul ministru al Justiţiei, Elisabeth Guigou, pentru Energie. Fervent opozant al lui Juncker, premierul britanic Cameron a făcut cunoscut numele candidatului său – Jonathan Hill, liderul conservatorilor în Camera Lorzilor.  

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă