9.6 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialJurnalist rus, asasinat la Kiev. Mașina în care se afla a explodat

Jurnalist rus, asasinat la Kiev. Mașina în care se afla a explodat

Un jurnalist rus a fost ucis, miercuri, după ce mașina în care se afla a explodat, pe o stradă din centrul Kievului, au anunțat publicaţia electronică ucraineană Ukrainska Pravda şi agenţiile de presă EFE, AFP și RIA Novosti, citate de Agerpres.

Explozia a avut loc în jurul orei locale 07:45 (04.45 GMT) la intersecţia dintre străzile Bogdan Hmelniţki şi Ivan Franko, la câteva minute după ce jurnalistul  Pavel Şeremet plecase de acasă spre postul de radio Vesti, unde urma să modereze o emisiune. Autoturismul în care se afla aparţinea redactorului şef al publicaţiei Ukrainska Pravda, Alena Pritula, care nu se afla în maşină în momentul exploziei. Pritula este actuala soţie a lui Pavel Şeremet. 

Incendiul izbucnit în urma exploziei a fost stins de echipaje de pompieri sosite rapid la faţa locului. În urma deflagraţiei, pe autostradă s-a format o groapă cu un diametru de 50 cm, potrivit publicaţiei ucrainene UNN. 

Până în prezent, poliţia nu a prezentat nicio versiune oficială a cauzelor posibile ale exploziei, scrie EFE. Potrivit agenţiei de presă ucrainene UNIAN, care citează surse din cadrul forţelor de ordine, un dispozitiv exploziv amplasat sub maşină s-ar afla la originea deflagraţiei. 

La locul incidentului s-a deplasat şefa poliţiei ucrainene Hatia Dekanoidze, conform mass-media locale. „Pavel Şeremet a fost un bun prieten al meu. El este primul jurnalist căruia i-am acordat un interviu. A fost un jurnalist foarte bun, aşa că pentru mine este o chestiune de onoare” să aflu cine l-a ucis, a declarat Hatia Dekanoidze. 

Moartea lui Pavel Şeremet „este o teribilă tragedie”, a declarat la rândul său preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, asigurând că „cei vinovaţi vor fi pedepsiţi”. 

Şi premierul ucrainean Volodimir Groisman a postat un mesaj pe Facebook. Ziua a început cu o veste teribilă. Cunoscutul jurnalist Pavel Şeremet a fost ucis în această dimineaţă, a scris şeful executivului de la Kiev, citat de Reuters. Consilierul ministrului de interne ucrainean Anton Gheraşcenko a explicat că maşina în care se afla Şeremet a fost aruncată în aer cu un dispozitiv acţionat de la distanţă. Procurorul general al Ucrainei, Iuri Luţenko a declarat că ziaristul a fost asasinat, o anchetă fiind în curs de desfăşurare. 

Prieteni şi rude ale lui Pavel Şeremet şi Alenei Pritula au declarat publicaţiei ucrainene Novaia Gazeta că cei doi observaseră în ultima vreme că sunt filaţi. 

Pavel Şeremet, 44 de ani, născut la Minsk, era un jurnalist foarte cunoscut, cu o carieră remarcabilă în Belarus şi Rusia, care se stabilise de cinci ani în Ucraina, unde activa la influenta publicaţie electronică Ukrainska Pravda, înfiinţată de Gheorghi Gongadze, jurnalistul asasinat şi decapitat la începutul anilor 2000 sub regimul preşedintelui Leonid Kucima. 

Şeremet şi-a început cariera la începutul anilor ’90 la televiziunea din Belarus, iar în 1996 a fost numit corespondent al televiziunii publice ruse la Minsk. Critic acerb al preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, el a fost arestat în 1997 în timp ce pregătea un raport cu privire la situaţia de la frontiera dintre Belarus şi Lituania, fiind acuzat de activitate jurnalistică ilegală şi de faptul că ar fi primit bani de la servicii secrete străine. Şeremet a fost atunci condamnat la doi ani de închisoare, dar a executat doar trei luni din pedeapsă ca urmare a presiunilor exercitate de Moscova asupra regimului preşedintelui belarus. 

Cele mai citite

Netanyahu merge înainte: Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah, în ciuda opoziției internaționale față de un astfel...

Iași: Șoferița care a provocat moartea Anastasiei, o fetiță de 4 ani, a fost trimisă în judecată și pentru ucidere din culpă

Femeia care a accidentat-o mortal pe Anastasia, o fetiţă de 4 ani, evenimentul având loc în comuna Scobinţi din judeţul Iaşi, a fost trimisă...

WC-urile din curțile școlilor vor fi secții de votare, ca tot alegătorul să găsească o utilitate buletinului de vot

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru a elimina preconcepțiile conform cărora toaletele din curțile unităților de învățământ preuniversitar fără canalizare nu sunt bune de nimic, Guvernul...
Ultima oră
Pe aceeași temă